Люди

«Форест Гамп», «Pink Floyd» і наука: життєві секрети чернігівського науковця

Його стихія – наука, подорожі, кава та цікаві люди! Він захищає природу від зазіхань мільйонерів, вірить у краще майбутнє й іноді заглядає в Біблію. А ще цей чоловік не дав погаснути зірці в небі, бо випадково врятував життя людині. Знайомтеся – чернігівський науковець, викладач зоології в Національному університеті «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка Олександр Федун.

«Перемога або смерть»

Загалом своїм життям Олександр Федун дуже задоволений, але, як кажуть, що далі в ліс, то більше дров.

333«Щоразу менше часу залишається для себе. Та, попри це, намагаюся приділяти хоч хвилини для читання цікавих книжок. Звісно, це і наукові книги професійного спрямування. Люблю читати також історичні книжки. Українські сучасні автори непогано пишуть Іноді заглядаю в Біблію, щоб не забувати. А нині читаю книгу «Перемога або смерть» Івана Патриляка, яку мені син подарував. Щодо музики – то це обов’язково мають бути пісні із сенсом. Наприклад, «ДДТ», «Машина времени», «Pink Floyd», «Deep Purple», – розповідає Олександр Федун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Пенсії вистачає, але мрію про мільйон, – Людмила Данильченко

На фільми і телепередачі чоловікові нині часу взагалі не вистачає. Улюблений фільм – «Форест Гамп» (переглядав багато разів). Як і герой цього фільму, Олександр Федун не вважає головним у житті фінанси.

«Роботою своєю я дуже задоволений. Люблю те, чим займаюся. Заробітків вистачає на все життєво необхідне. Та, як кажуть, у житті завжди бракуватиме двох речей – грошей і часу. Та я не скаржуся. Загалом усе супер. Задоволений і друзями. У мене багато справжніх друзів, до яких я можу навіть без попередження зайти на каву і мене будуть раді бачити. З цим мені пощастило. Усім такого бажаю. Хотілося б, звісно, частіше зустрічатися з ними, але життя вносить свої корективи. З друзями спілкуємося про все на світі: про події в науці, освіті, культурі, зокрема і про політику. Хтось колись сказав: якщо ти не цікавишся політикою, то політика тобою зацікавиться», – зазначає науковець.444

Президент майже молодець, а місцевим варто прислухатися до науковців

До влади у чернігівського зоолога неоднозначне ставлення. Хоча загалом діяльністю, наприклад, Президента він задоволений.

«Не всім, безперечно, але мені подобається, як країна поступово розвивається. Є однозначні змін на краще. Хоча вистачає поки і недоліків. До місцевої влади в мене більше претензій, щоб не бути голослівним, просто хочу дати пораду – думайте і про простих людей. І для вирішення проблем міста залучайте науковців, а не ігноруйте їх. Науковці – люди не дурні, а відтак, у багатьох моментах можуть дати корисні поради. Чернігів розвивається і хотілося б, щоб місто розвивалося без шкоди для містян і природи», – розповідає Олександр Федун.

Із Бердичева до Чернігова – життєвий маршрут зоолога

Україну чоловік любить понад усе. Народився Олександр Федун у Бердичеві Житомирської області, але вважає себе вже повноцінним чернігівцем, адже в місті над Десною прожив чимало років.

111«Бердичів – це унікальне місто. Красиве. Зі своєю самобутньою історією. Це дружнє спокійне місто. Історично так склалося, що там жили і уживалися різні національності – українці, поляки, євреї. Там багато цікавих історичних пам’яток. Чого вартий костел Босих Кармелітів, в одному з костелів міста одружувався відомий французький письменник Оноре де Бальзак. Багато цікавого. І в Чернігові не менше. Обидва міста мені рідні», – зізнається чоловік.

Відповідаючи на запитання про вчинок, яким найбільше пишається, Олександр Федун розповів невеличку історію, яка трапилася з ним якраз у переддень Великодня.

«Це було в одному з чернігівських супермаркетів. Я йду і бачу натовп людей, чую галас. Спершу подумав, що спіймали якогось кишенькового злодія і розбираються з ним. Але, коли підійшов ближче, то побачив молодого хлопця, який лежав на землі. У нього був напад епілепсії. Чомусь ніхто з присутніх не надавав йому потрібної допомоги. На щастя, я не розгубився і допоміг хлопцю. Цим пишаюся. Щодо ганебних вчинків… Мабуть, такого не було. Можу лишень сказати, що шкодую через те, що мало з близькими спілкувався», – зізнається науковець.

Позитивний «стайл» і антилінощі – науковий лайфхак

Олександр Федун вірить у щасливе майбутнє нашої держави і мріє про те, щоб його діти жили в добробуті і мирі.222

На запитання про секрети боротьби з поганим настроєм і лінощами Олександр Федун відповідає лаконічно: «Треба завжди бути на позитиві, радіти елементарному – сонцю, хмаркам, новому дню, жити цікаве життя, завжди бути чимось зайнятим – і тоді ні лінощі, ні поганий настрій вам не загрожують».

Дійсно, все залежить саме від нас! Тому послухайте авторитетного науковця і починайте свій день із посмішки, радійте тому, що світить сонечко, що в небі пливуть хмаринки! І щастя вас неодмінно знайде. Тільки не проґавте його, купаючись у мріях і фантазіях, адже щастя любить працьовитих, наполегливих та ініціативних!

Павло Солодовник

Ще статті по темі

Back to top button