Люди

Люди. Від кухаря і військової – до тренера з джампінгу: шлях Наталії Белошиної

Знайти своє покликання – мабуть, найголовніше завдання кожного з нас у цьому житті. І часом, перш ніж вийти на потрібну доріжку, доводиться попетляти. Але хто шукає, неодмінно знайде.

Героїня сьогоднішньої рубрики «Люди» Наталія Белошина також спробувала себе в різних професіях і ролях, допоки не зрозуміла, що вона створена для джампінгу. Про це і не тільки – в розмові з Наталією. 

Наталіє, звідки ви родом, ким мріяли стати і прийшли як до спорту?

Родом я з Миколаївської області. Навчалася в Одеській національній академії на кухаря й технолога, здобула ступінь бакалавра. Але це виявилося не моє.

Із Одеси чоловік-військовий забрав мене в селище Десна, що на Чернігівщині. І я, звісно, також була військовою. Прослужила майже сім років, це з врахуванням декретної відпустки. Також кухарем працювала. І якось дізналася, що в місті Остер з’явився такий вид фітнесу, як джампінг. Я дуже хотіла спробувати, але, як часто трапляється, місць не було, однак на тренування таки потрапила. У джампінг я закохалася, мабуть, із першого стрибка, з першого дотику до батута. Я займалася джампінгом понад два роки і тренувалася в Ірини Баштан. Вона розгледіла в мені потенціал. І порадила спробувати себе в ролі тренера. Я спробувала, мені вдалося, тож уже набрала собі дві групи – в Острі та Десні. На цьому ми не зупиняємося, прямуватимемо тільки далі.

У юності та дитинстві ви спортивною дівчиною були?

Так. Зі спортом завжди на «ти». Я хоч і невисокого зросту, але захоплювалася волейболом, футболом, настільним тенісом. Завжди була там, де спорт. І ось мене, мабуть, у цю сферу й тягне. Мені виповнилося 28 років, наче й трохи пізно, але знайшла себе.

Ви навчалися на тренера?

Так, я пройшла курс навчання у Ірина Баштан, яка дуже крута тренерка, представниця Федерації України із джампінгу. І нині офіційно я – тренер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фейкова «Є-допомога»: жителька Чернігівщини втратила понад 8 тисяч гривень

Чоловік, родина підтримували?

Мабуть, чоловік і підштовхнув мене до занять. Він мені постійно повторював: «Іди й спробуй». А я не мала особливої віри в себе, було страшно починати щось нове. Щоправда, спробувала і жодного разу не пожалкувала.

Мабуть, джампінг – це жіночий спорт?

Так, але серед планів – залучення і чоловіків. До речі, багато хто запитує, чи швидко можна схуднути, займаючись цим видом фітнесу. Але джампінг – це не про схуднення. Батут насамперед рятує від депресії, допомагає зняти стрес. Бо коли стаєш на батут, забуваєш про всі свої проблеми й негаразди. А вже схуднення відбувається, як бонус до цього.

Чи великі у вас групи?

В Острі – дві групи, 28 людей, і в Десні – 24 людини, дві групи по 12 осіб.

Із інвентарю у вас тільки батут?

Так. І ми орендуємо зали, поки вміщаємося. Все круто, всім подобається. Надалі, сподіваюся, що буде ще краще. І дівчатам нашим, аби займатися, якогось особливого інвентарю не треба, лише сумку з формою, змінне взуття та хороший настрій.

Чи кожна дівчина чи жінка може прийти та зайнятися джампінгом? Чи є протипоказання? 

Загалом джампінг – для всіх, але є протипокази: грижі, глаукома, онкологія, тяжкий ступень варикозу…

Які емоції в дівчат після занять? Що кажуть?

По-різному. Буває, стрибаємо на батуті і дівчата ще не розуміють, подобається чи ні. А я як тренер хочу почути їхні відгуки, аби, можливо, скоректувати програму – щось змінити чи додати. То запитую: «Як?». А вони відповідають: «Вибач, ми не усміхалися, але в кінці було дуже круто». Не всі стрибаючи можуть усміхатися. Натомість у мене, коли вперше встала на батут, усмішка з’явилась одразу. Всі мої клієнтки, на щастя, задоволені. І я буду розширятися, покращувати свої навики в подальшому та закохувати в цей вид фітнесу дедалі більше людей – як жінок, так і чоловіків. Щоправда, я ще не дуже давно працюю в цій сфері, лише третій місяць пішов. З Іриною Баштан у нас великі плани.

Що скажете жінкам і чоловікам, яким на спорт бракує часу?

Мені здається, що гроші заробляти треба постійно, бо їх ніколи немає. Але відкладати спорт я не радила б. Для спорту треба завжди знаходити час. А гроші будуть.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Наталія Белошина

Ще статті по темі

Back to top button