Люди

Люди: Євгеній Коваленко про громадську діяльність, пробіжки за -23 й «архітектора життя»

Шлях робить людей щасливими, вважає Євгеній Коваленко з Ніжина. Його шлях розпочався в мальовничому селі Іваниця, що на Ічнянщині. На жаль, дорослішати довелося рано. Коли Євгенію було 11 років, через стан здоров’я помер його тато. Проте саме завдяки підтримці батьків Євгеній і сьогодні має мотивацію та натхнення розвиватися та, не зупиняючись, рухатися своїм шляхом.

83026424_648155959249593_7846184884992212992_n

Про мрії дитинства

Вони поступово змінювалися. Це все через те, що з дитинства виростав допитливим і багато чого цікавило в житті. Серед мрій можу виділити: палеонтологія, генетика, комп’ютерне програмування та комп’ютерна інженерія, астрономія, історія, працівник якогось міністерства, депутат Верховної Ради України та Європарламенту, Президент України. І хоча вже не дитинство, дещо з того, про що мріяв, вдалося спробувати або наблизитися.

Про жагу до навчання

«Освіту здобував у нашій сільській школі, але велика допитливість розширювала мої підготовки, я шукав різні джерела інформації, читав багато книжок, дивився багато розвивальних програм. На цьому шляху особливо хочу відзначити величезну підтримку моїх батьків і вчителів школи. Понині я їм дуже вдячний за все. Батькам завдячую за увагу, мотивацію та натхнення здобувати освіту, а вчителям школи – за віру в мене та постійну підтримку з розвитком. Від мами отримав любов до гуманітарних наук, а від тата – до точних. Мій перший класний керівник Н.І. Зінченко та всі інші вчителі залучали мене до різних олімпіад і вивчення своїх предметів. Це були неймовірні 11 років навчання у школі.

Після завершення школи Євгеній продовжував здобувати освіту в Ніжинському державному університеті імені М. Гоголя – навчався на історико-юридичному факультеті.

«Ці 5 років теж були неймовірними та знаковими в моєму житті. Особливо хотів би відзначити на старті нинішнього ректора університету О. Самойленка, декана факультету В. Мартиненка, завідувача кафедри історії України Є. Луняка, а також Г.Дудченка (куратор), Є. Страшко, О. Ростовську, Г. Самойленка, Л. Мицик, Л.А. Дудку, П. Моціяку, С.Кириленка, М. Потапенка, О. Желібу та інших викладачів різних факультетів університету, в яких я навчався та з якими зараз співпрацюю».

83143559_112896556790207_5939849679133999104_n (1)

Про роботу і громадську діяльність

Перші робочі будні були ще під час навчання в університеті, коли проходив літню виробничу практику в таборі на посаді вожатого. Після закінчення університету була військова служба в армії, а далі – робота в Ніжинській районній раді, ГО «Виконавча дирекція Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад», Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Управління статистики в Ніжинському районі.

Зараз Євгеній продовжує навчатися в аспірантурі Ніжинського державного університету імені М. Гоголя, є керівником і менеджером проєктів громадських організацій «Агенція місцевих і регіональних ініціатив» і «Створімо майбутнє разом».

На сьогодні дедалі більше обертів набирає моя діяльність у громадському секторі. Мої різні попередні навчальні курси, тренінги, семінари та інші активності дають можливість проводити позитивні зміни в різних сферах життя людини.

«Хочу багато чого встигнути зробити для людей», – зазначає Євгеній.

83502831_170494654207548_2352048610981445632_n

На даний момент я:

керівник і менеджер проєктів громадських організацій «Агенція місцевих і регіональних ініціатив» та «Створімо майбутнє разом»;

арт-директор мистецької студії «ARTisLIFE»;

арт-менеджер студії-театру «Life-ART».

У своїй діяльності реалізовую одночасно різні програми та проєкти:

програма «Local Art»:

проєкт «Я і моя громада» (сприяння соціально-економічному розвитку територіальних громад України);

проєкт «Хвиля» (активізація молоді в реалізації молодіжної політики в Україні);

проєкт «EcoMind» (захист екології та навколишнього природного середовища) та інші проєкти;

програма «Твоє мистецтво важливе»;

проєкт «Театр і я» (сприяння розвитку театрального мистецтва);

проєкт «InSTYLE» (сприяння розвитку хореографії);

проєкт «My step to dreams» («Мій крок до мрій») (сприяння розвитку творчості) та інші проєкти.

Також паралельно з цим усім Євгеній – громадський радник і, відповідно, входить до ГО «Асоціація громадських радників України», тренер тренінгів, експерт місцевого та регіонального розвитку, молодіжний працівник, аналітик, займається науковою діяльністю.

Про місто, яке займає особливе місце в житті

Із Ніжином ми більше 13 років. Так сталося, що перша моя прогулянка містом розпочалася з Ніжинського державного університету імені М. Гоголя. Університет із багаторічною історією мене вразив і я хотів тут навчатися. Перебуваючи в стінах Гоголівського корпусу, можна в деяких аудиторіях поринути в ХІХ ст. Крім університету, цікаво також зануритися в світ книг у Музеї рідкісної книги. А ще краще зайти до Ніжинського краєзнавчого музею імені І.Спаського: тут для вас і музеєм проведуть екскурсії, й іншими відділами. Крім того, працівники музею Р. Желєзко та Л. Руденко можуть провести захопливі екскурсії містом.

Безперечно, в місті є що покращувати та створювати: саме над цим працюю. Реалізовую та буду реалізовувати різні ініціативи для покращення життя в місті та інших територіальних громадах нашої країни.

Серед улюблених місць – це парк Шевченка та Графський парк, частенько там влаштовую пробіжки.

83182025_121217585848653_2763739668892614656_n

Про те, що надихає в житті

Своє натхнення я починав черпати від своїх батьків. У мого тата з дитинства були проблеми зі здоров’ям, але, попри це, він тримався скільки міг. Мама теж надихає своєю витримкою та силою волі, долаючи різні виклики життя. Мої батьки – мої орієнтири в житті. Відверто кажучи, дуже хотілося б бачити більше родин, у яких батьки підтримують своїх дітей, надихають їх і крокують разом із ними.

А так загалом мене надихають у житті люди та продукти моєї діяльності. Дуже приємно бачити радість в очах людей.

Про книги і фільми

Книги – це окрема тема, яку можна довго обговорювати. Ще з дитинства люблю читати. Кожна прочитана книга залишає в пам’яті якийсь урок і якісь події. Час від часу буваю в поїздках і люблю в дорозі читати. Серед фаворитів: класика та сучасна література, мотиваційно-розвиткові книги. Романів ще не читав J. Певно мірою поворотною в розвитковому сенсі є книга «Ларсен Э.Б. На пределе. Неделя без жалости к себе». Головне, що хочу сказати, якщо є можливість – читайте! У книгах є мудрість!  

Фільми – теж дуже цікава тема. Теж у кожному фільмі можна щось почерпнути та взяти для життя. Хочу теж сприяти розвитку нашої кіноіндустрії, серед планів – заснувати і школу кіно.

72371335_740568909741823_6803871900792520704_n

Про натхнення від пробіжок

Після насиченого робочого й активного дня обов’язково приділяю час і для вечірніх пробіжок. Кайфую від пробіжок на довгі дистанції. І цікавим орієнтиром для мене є нідерландець Вім Хоф, відомий як «Льодяна людина», за здатність переносити низькі температури. Його система загартування на практиці допомагає і мені витримувати низькі температури під час зимових пробіжок (сподіваюся, що якось зможу підняти свій рекорд – за -230С у шортах і футболці). Моє побажання всім – кидайте виклик погоднім умовам, загартовуйтеся і ви зможете доволі легко переносити різні хвороби або й поготів оминати їх.

Про підсумки 2019-го

Рік 2019-й був для мене неоднозначним: були успіхи та незначні невдачі, перемоги та невеликі поразки, рік став насиченим різними викликами. Я вдячний своїй родині та друзям за величезну підтримку та віру в мене, мотивацію та натхнення, підтримку ініціатив та ідей. Додатково хотілося б вплинути на впровадження різних цінностей, які втрачаються в частини родин.

Важливе для мене те, що торік вдалося «посіяти зерна» та закласти підґрунтя для позитивних змін у різних територіальних громадах нашої країни.

84177816_215520172815724_197420529697685504_n

Про плани на 2020-й

Безперечно, від цього року очікування в мене величезні. Моя життєва філософія – створювати речі, які були б актуальними багато років. Щось типу бути «архітектором життя». Маю невеликий зошит, у який я записую свої мрії та сподівання. Це допомагає мені тримати фокус уваги, бо зараз їх 62. Вони мають особистий і суспільний характер. Більш докладно про мої ініціативи можна дізнатися на моїх офіційних сторінках у соціальних мережах.

А так я буду продовжувати створювати себе та світ навколо, крок за кроком поступово. Буду продовжувати реалізовувати розпочаті ініціативи та проєкти, бо кожен день – це подарунок для реалізації ідей і цілей. Шлях робить людей щасливими.

Від себе особисто хочу побажати читачам ЧЕline у 2020 р. багато неймовірно приємних моментів у житті, які ви будете багато разів згадувати, і це буде надихати та захоплювати дух. Щастя та яскравих кольорів у житті кожному!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалася Юлія Заліська

Ще статті по темі

Back to top button