Війна (Відео)Суспільство (відео)

«Боротьба нескорених»: на Чернігівщині презентували унікальну книгу про війну (Відео)

«Боротьба нескорених: злочини російських окупантів на Чернігівщині» – книга, що створена журналістом Чернігівського інтернет-видання «Чеline» Павлом Солодовником. Вона стала другою в творчому доробку колективу. Перша книга, над якою працювала вся команда «Чеline» – «Нескорена Чернігівщина», – вмістила в собі історії мешканців області, які пережили окупацію й ізоляцію. Свідчення були записані в перші дні після відходу російських військ із Чернігівщини журналістами, які виїхали в населені пункти області, аби зібрати інформацію про пережите людьми. Друга ж книга створена на основі документальних і аналітичних даних.

«Якщо в першій книзі в нас був більше концепт на художній якийсь акцент, там були зібрані спогади, думки, емоції людей, там теж усе було правдиве, засноване на історіях реальних людей. Тут це все більш документально засвідчене: це результати експертиз, свідчення людей, кримінальні справи, документи, унікальні фотографії. Це без перебільшення можна назвати історичним документом злочинів російської орди», — Павло Солодовник – журналіст, автор книги «Боротьба нескорених».

Спільно з Павлом над створенням книги працювала команда представників різних державних відомств. Серед них: Оперативне командування «Північ», Чернігівська обласна прокуратура, Управління СБУ у Чернігівській області, Чернігівський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

«Саме ці відомства надали дуже великий багаж інформації: документів, свідчень, відео, фотографій, за що їм неймовірна вдячність. Якщо взяти масив усієї тієї інформації, то можна було видати томів 20, без перебільшення, але хотілося зробити його доступним для всіх, максимально тезисно. На мою думку, це вдалося зробити, хронологію по днях, максимально тезисно», — Павло Солодовник – журналіст, автор книги «Боротьба нескорених».

Книга створена в хронологічному порядку й повністю описує події, які переживала область в період активних бойових дій. Читачі в ній можуть віднайти не лише сухий історичний фактаж, але й цікаві документальні відомості, які раніше були відомі лише безпосередньо учасникам бойових дій.

«Ми вичитували саму книгу, поуточнювали дані. Ми самі були свідками тих подій і у нас була можливість за бойовими наказами та бойовими документами все звірити, аби достовірність цієї книги була 100%, бо це сторінки нашої історії, новітньої, жахливої, але разом із цим героїчної та мужньої. Історії про наших людей, вона має бути точною», — Вадим Мисник – полковник, офіцер ОК «Північ».

«Якщо ми з прокуратурою займаємося документуванням цих фактів, то ви займаєтеся їх висвітленням і за допомогою цієї книги розвиваєте патріотизм у поколіннях. Ця книга – унікальна, це цікава книга, з цікавими матеріалами, я не буду багато розповідати, аби вона розповсюджувалася», — Павло Лолашвілі – керівник оперативного підрозділу Управління СБУ в Чернігівській області.

Також книга вмістила в собі відомості про справи 15 заочно засуджених російських військових, які вчиняли свавілля на Чернігівщині та катували мирних мешканців.

«Ми не повинні забувати те, що пережила Чернігівщина і продовжує, на жаль, переживати й сьогодні. Хочу сказати, що зусилля прокуратури на даний час спрямовані на притягнення до відповідальності якомога більшої кількості російських злочинців. Тому, вважаю, в третій книзі вашій буде більше фактів про саме притягнутих до відповідальності військовослужбовців рф», — Катерина Окостень – представник Чернігівської обласної прокуратури відділу протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту.

«Війна колись закінчиться, ми обов’язково Переможемо. Але в нас є діти, яких ми маємо виховувати, як маленьких патріотів, аби в жодному разі не сталося так, що через 5-10 років, як то кажуть, історію перепишуть, закриють і нам «напарять» якісь там наративи, що ніби все було інакше», — Вадим Лільчицький – полковник, заступник обласного військового комісара Чернігівського обласного ТЦК та СП.

Презентацію книги проводили в селі Ягідне – поряд із приміщенням школи, в підвалі якої в березні 2022 року війська окупантів влаштували концтабір для місцевих мешканців. Місце обране не випадково – одна з частин книги присвячена страхіттям окупації, яку пережили понад 300 жителів Ягідного.

«Місяць рашисти нам розказували, як вони вже взяли Чернігів, взяли Київ, тому ми як ніхто, саме люди моєї громади, розуміємо важливість видань, які йдуть зараз про Україну. Я щиро дякую Павлу за таку неоціненну роботу. Тому що саме це інформаційний фронт», — Олена Швидка – голова Іванівської територіальної громади.

«Боротьба нескорених: злочини російських окупантів на Чернігівщині» – книга, яку сміливо можна вважати історичним документом, що яскраво змальовує ницість російської федерації. Важливість подібних видань усвідомлюють і у Верховній Раді – народний депутат України від Чернігівщини Борис Приходько виступив меценатом цього медійного проєкту.

«Це унікальний матеріал, щоб проводити уроки патріотичного виховання, аби діточкам читати ті деякі речі, щоб ніхто ніколи цього не забув. І знову ж таки, ця книга – це важливі докази, аби зробити фактаж для Гаазького суду, для того, аби кожен отримав по заслугах: ті, хто віддавав накази, ті, хто робили тут безчинство, повинні отримати вирок», — Борис Приходько – народний депутат від Чернігівщини.

Участь у презентації книги взяли також представники іноземних делегацій.

«Розкажеш десь в іншому місці, в Східній Європі, в Америці, що таке можливо, багато хто не повірить. Тому ця книга дуже важлива, і важливо, аби люди приходили і на власні очі бачили це все, чули ці історії», — Ілгварс Клява – Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні.

Наразі активно триває процес підготовки англомовної версії книги «Боротьба нескорених», аби про жахи, пережиті Чернігівщиною в період активних бойових дій, дізналася якомога більша кількість людей не лише в Україні, але й за кордоном.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button