Війна (Відео)

Історія чернігівської родини, яка 10 років будувала дім, а втратила його за день (Відео)

Десять років будували дім, а росія прийшла і знищила його за день. Ця історія родини Царенко-Повжик – як чергова ілюстрація цинізму російської армії та її війни, зокрема з цивільним населенням. Від будинку цієї родини вціліла лише статуетка козака та українки, тепер вона вважається родинним оберегом.

«Залишалось у цьому будинку зробити тільки ремонт на кухні. Все що робили – робили все в кредит. Брали якісь будівельні матеріали – виплачували, далі брали – виплачували, техніку побутову – ну все. Все робилося для того, аби забезпечити пристойне життя для себе і дітей, щоб у них не було таких запитань – де жити і що робити»,- Сергій Повжик, чернігівець.

«Жили ми з чоловіком, наші діти. Двоє синів у нас, 17 і 9 років. І моя мама, майже вже 76 років їй.

За стінкою брат жив зі своєю родиною. Теж залишився без нічого»,- Світлана Царенко, чернігівка.

Після першого влучання неподалік будинок родини Царенко-Повжик зазнав значних пошкоджень, проте на той час там продовжував жити брат Світлани з родиною.

«Був пошкоджений перший раз, коли були авіаційні прильоти в юстицію, чернігівський райвідділ, тоді повилітали вікна, двері. У цей момент, коли прильоти були, тут перебувала теща, бо сім’ю я вивіз за межі міста. Я її приїхав забирати – будинок ще стояв.

12 березня в 00:15 був поруч приліт авіабомби – і будинок склався. А через 40 хвилин виникла пожежа. І внаслідок цієї пожежі будинок згорів повністю»,- Сергій Повжик, чернігівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщина провела в останню путь полеглого воїна

«Якраз у той час мій брат зі своєю дружиною були тут. Він додзвонився, коли був зв’язок. Повідомив»,- Світлана Царенко, чернігівка.

Родина самотужки та з волонтерами почала розчищати територію, де раніше стояв будинок. Зараз сім’я винаймає квартиру, аби діти мали змогу далі повноцінно навчатися.

«Зверталися до міської ради з приводу отримання допомоги на відбудову. Відповідь була така: у міської ради грошей нема, звертайтеся до Чернігівської обласної державної адміністрації. Звернулися ми туди. Теж є відповідь: фондів нема, грошей нема, звертайтеся до міської ради.

Була програма, де надавали гроші в розмірі 40 тисяч на приватні будинки, але, на жаль, нам виділено було тільки 20 тис. грн. За ці гроші ми нічого не зробимо»,- Сергій Повжик, чернігівець.

Тоді родина почала збирати кошти самостійно. Одна з волонтерок відкрила збір на будинок для сім’ї. Світлана Царенко, залишившись без роботи, почала займатися рукоділлям, таким чином збираючи на житло. Кожна створена нею лялька унікальна та має своє ім’я.

«Спробувала робити ляльки-мотанки. Просто з цікавості. А воно якось пішло-пішло. І почали продаватися.

Оці гроші почала відкладати на наш дім»,- Світлана Царенко, чернігівка

Проте грошей у родині замало, аби збудувати повноцінний будинок, вистачить лише на фундамент. Багато родин в Україні внаслідок бойових дій залишилось без житла. І вони теж потребують допомоги. Допомогти родині Царенко-Повжик у придбанні будинку можна донатом на картку 5168 7456 4428 0114.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button