Війна (Відео)

«Крилатий ескадрон» запрошує до своїх лав чернігівців (Відео)

«Піднімаємо, дивимося в зоні нашої відповідальності. Все за планом: підняли, подивилися, опустили»,-Андрій «Док» – оператор БпЛА.

Андрій із позивним «Док» – оператор безпілотних літальних апаратів. Провізор у цивільному житті, він із початком повномасштабного вторгнення став на захист України, а сьогодні вже майстерно вправляється з дронами, що здійснюють аеророзвідку. Утім, до війська чоловік прийшов без будь-якої підготовки і всього навчався з самісінького початку в прискореному темпі.

«Навичок узагалі не було. 24-го, з першого дня війни, в ТЦК, а далі вже по Чернігівській області та на Донбасі.

Коли зараховують на посаду, за вами закріпляють дрон відповідний, вас скеровують до навчального центру, ви проходите курси. Спершу курси були швидкими, адже людей не вистачало, а потім ці курси дедалі більше поглиблювали»,- Андрій «Док» – оператор БпЛА.

Утім, у сучасних умовах, розповідає Андрій «Док», навчання стало значно якіснішим, з’явилися професіонали, які здатні на базі власного бойового досвіду навчити управляти всіх охочих.

«Те, що було на початку війни, і те, що є зараз, – це два зовсім різні навчання. Два різні курси, певно, так можна сказати.

Зараз розрахунок із ФПВ і навідниками фактично робить більше, аніж танк у посадках. Це та сама артилерія, але точніша»,- Андрій «Док» – оператор БпЛА. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині пенсіонерка пів року здавала РФ позиції ЗСУ, рух техніки та польоти авіації

Кілька тижнів тому в силах ТрО запустили рекрутинговий пілотний проєкт «Крилатий ескаДрон», у межах якого заплановані навчання та комплектування підрозділів ударних (розвідувальних) БпЛА. Наразі регіональне управління сил ТрО «Північ» ЗСУ розпочали реєстрацію всіх охочих на навчання.

«Якщо людина приходитиме з цивільного життя, то спершу її відберуть до підрозділу. Якщо вона має відповідні навички та бажання служити в подібних підрозділах, то її до них відберуть, і вона спершу буде скерована для проходження базової військової підготовки в одному з навчальних центрів ТРО.

Цей курс триватиме приблизно місяць: її навчать правил поводження зі зброєю й усього іншого. Після цього людина надійде в конкретний підрозділ на вибрану посаду: пілота або ж іншого спеціаліста. І вже після цього або буде скерована на навчання пілота БпЛА, або в цей підрозділ прибудуть інструктори, які навчатимуть цих людей»,- Григорій Мазур – начальник служби зв’язків із громадськістю регіонального управління сил ТРО «Північ» ЗСУ.

Стати оператором БпЛА та розпочати службу можуть як чоловіки, так і жінки, віком від 18 до 60 років. Для навчання мати попередні навички не обов’язково, утім, важливо бути зацікавленим і знатися на технічних процесах, наголошує  військовослужбовець Станіслав із позивним «Комісар». На його думку, саме якісне та вміле застосування технологій у війні з ворогом здатне наблизити нашу Перемогу. 

«На мій погляд, саме це і потрібно – нам треба за рахунок чогось вигравати цю війну, крім технологій, я не розумію, чим ми ще можемо перемогти, тому цей напрям потрібно розвивати найбільше. Ми не маємо іншого виходу, ми не можемо боротися з ними врукопаш»,- Станіслав «Комісар» – військовослужбовець сил ТрО.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

 Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button