Війна (Відео)

Перевірка укриттів і сховищ у Чернігові: скільки вже обстежили та які проблеми виявили (Відео)

У ніч на 1 червня Росія здійснила черговий масований удар по столиці України з використанням балістичних ракет. Тоді одне із зачинених укриттів у Деснянському районі стало фатальним, адже внаслідок падіння уламків збитої ракети перед зачиненим входом загинуло троє людей, серед них дитина. Того ж дня Президент ініціював масштабну перевірку укриттів по Україні. 2 червня очільник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський видав розпорядження організувати безперешкодний цілодобовий доступ до захисних споруд цивільного захисту та створити комісії для перевірки укриттів й організувати контроль за доступом. Челайн дізнавався, скільки за цей час вже перевірили укриттів і який їхній стан.

«Було видано розпорядження щодо організації перевірки укриттів – як найпростіших, так і спеціальних. Був проведений певний перерозподіл відповідальних за перевірку, до перевірки долучалися співробітники поліції, Муніципальна варта, відділ надзвичайних ситуацій міської ради. Долучалися працівники військової адміністрації»,- Дмитро Брижинський, начальник Чернігівської МВА.

Загалом у Чернігові на обліку є 101 спеціальне укриття та 1082 найпростіші укриття та сховища.

«Я своїм розпорядженням визначив, що за доступ до спеціальних укриттів відповідальність несуть поліція, Муніципальна варта, відділ надзвичайних ситуацій міської ради та військова адміністрація. За найпростіші укриття, які перебувають у загальних звичайних багатоповерхівках, відповідальність несуть начальники ЖКГ і директори ОСББ»,- Дмитро Брижинський, начальник Чернігівської МВА.

Наразі перевірка найпростіших укриттів ще триває, проте вже є перші результати.

«Було взагалі перевірено 192 сховища – це і спеціальні, і найпростіші. За результатами перевірки було встановлено, що тільки 40% у належному стані, 20% – узагалі відсутній доступ. Про це ми склали відповідний акт за наданими матеріалами від відповідних керівників – тієї ж Муніципальної варти, патрульної поліції. І я на основі цього акта звернувся до правоохоронних органів, щоб вони надали оцінку бездіяльності тих осіб, які відповідальні за доступ до укриттів»,- Дмитро Брижинський, начальник Чернігівської МВА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині в останню путь провели п’ять загиблих Героїв

За словами Дмитра Брижинського, укриття в освітніх і медичних закладах краще об лаштовані та забезпечені необхідними речами. Більш складна ситуація з укриттями в багатоповерхових будинках.

«Ми побачили, що не всі виконали, тому зараз я надав розпорядження, щоб мені управління житлово-комунального господарства, а також начальник відділу цивільного захисту міської ради надали списки відповідальних осіб із номерами телефону, щоб ми змогли чітко бачити, хто відповідальний за конкретну адресу та за конкретне сховище.

І відповідно, ми також будемо бачити, хто несе пряму відповідальність. Після того, як ми зберемо ці списки і, відповідно, доведемо до людей цю відповідальність, яка є дуже суттєва в разі тяжких наслідків, таких як у Києві були. І вже потім це буде на совісті тієї особи, яка призначена за вільний доступ до цих укриттів»,- Дмитро Брижинський, начальник Чернігівської МВА.

Якщо місцеві жителі бачать порушення в доступі до укриттів, вони також можуть особисто звернутися та передати таку інформацію до поліції, управління ДСНС і до Чернігівської міської військової адміністрації.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button