Війна (Відео)

Війна і торгівля людськими органами: чи дійсно в Україні заробляють на смертях (Відео)

«Якщо людина вважається мертвою, з неї не можна взяти печінку або серце для трансплантації іншої людини», — Юрій Полюк – керівник бюро судово-медичної експертизи.

Із початком повномасштабної війни російські пропагандисти поширюють чутки про те, що в Україні набуває обертів торгівля людськими органами. Щоб довести, що це абсурд, ми звернулися до Чернігівського обласного бюро судово-медичної експертизи.

«Взагалі це нісенітниця, наприклад, із тіла померлої людини жодні органи, саме органи, вже непридатні для трансплантації. Якщо навіть припустити, що за певних умов, у стані клінічної смерті, забирають якісь органи, то транспортування, умови вилучання доволі складні та специфічні, тому, я вважаю, що це майже неможливо. Щоб транспортувати вилучені органи, потрібні певні умови, тобто це температурний режим, це умови асептики, я маю великий сумнів, що у воєнних умовах можна дотримуватись цих умов», — Юрій Полюк – керівник бюро судово-медичної експертизи.

Від початку активних бойових дій у Чернігові обласне бюро судово-медичної експертизи займалося виключно випадками насильницької смерті

«Під час активних бойових дій їх кількість у цей проміжок часу значно збільшилася, збільшилася не в десятки, а в сотні разів, тобто зазвичай за рік ми маємо від одного до трьох випадків вибухової травми, а за лютий і березень 2022 року ця кількість становила приблизно 700», — Юрій Полюк – керівник бюро судово-медичної експертизи.

Щодня ворог активно обстрілює Чернігівщину. Яка наразі кількість смертей у результаті цих подій?

«Діяльність ворожих ДРГ і постійні мінометні або артилерійські обстріли… Бувають випадки, коли в нас є цивільні або військові, які отримують смертельні поранення. Десь раз на тиждень або на два у нас буває випадок, коли або військовий, або цивільний помирає від вогнепальних поранень чи мінно-вибухових поранень», — Юрій Полюк – керівник бюро судово-медичної експертизи.

Юрій має більше як 25 років практики в цій галузі, але які виклики виявляються найважчими?

«Ми доволі уважно і тактовно ставимося до рідних померлих, але самі вже ніяк не реагуємо на ці факти смерті. Уже доволі тривалий проміжок часу ми працюємо в таких умовах, кожного дня ми дотичні до смерті людей і тому вже є професійна деформація до цих випадків. Працювати з дітьми дуже важко. Діти – це складний сегмент нашої роботи, з яким доводиться працювати», — Юрій Полюк – керівник бюро судово-медичної експертизи.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button