Війна (Відео)

Захист неба: як працюють мобільні вогневі групи на Чернігівщині (Відео)

«Ми були готові на все, ми були готові воювати до останнього», — Позивний «Механік» — військовослужбовець 119-ї окремої бригади ТРО.

Так згадує події великого вторгнення військовослужбовець під позивним «Механік». 24 лютого він був одним із багатьох добровольців, які вирішили захищати свою рідну землю.

«Вранці о 4-й годині теща каже: «Все, діти прокидайтеся, почалась війна». Це була неочікувана звістка. Почав думати, що робити далі та куди себе подіти, щоб бути корисним. Думки тікати не було. Якраз мер міста закликав прийти тих містян, які можуть узяти до рук зброю, тому вирішив для себе, попрощався з родиною і пішов до лав ТРО», — Позивний «Механік» — військовослужбовець 119-ї окремої бригади ТРО.

На той час події в Чернігівській області розвивалися дуже стрімко, перед новобранцем територіальної оборони стояло чимало завдань: контролювати переміщення автомобілів, перевіряти документи та цілодобово чергувати на визначеній ділянці. Однак один випадок залишився в пам’яті на все життя.

«Коли заходила зі сторони «Епіцентру» група бронетехніки, ми отримали команду «Відступити». Відтягнулася наша броня і заманили таким чином у вузьке місце цю ворожу бронетехніку, там танкісти її підбили і ми ще дотемна шукали цих вцілілих ворогів, які бігали по нашому району», — Позивний «Механік» — військовослужбовець 119-ї окремої бригади ТРО.

Від моменту початку вторгнення в Чернігові з’явилася мобільна вогнева група, а «Механік» був призначений командиром відділення ПЗРК. Ці додаткові групи допомагають забезпечувати безпеку регіону та відбивати напади ударних дронів «шахед».

«Зараз наш підрозділ виконує завдання з прикриття об’єктів критичної інфраструктури та займаємося охороною неба. Випадків, що ми виходили на ціль і відкривали вогонь, було приблизно з десять, але є два підтвердження про збиття. Це підтвердження отримуємо… По-перше, ми самі чуємо, що обстріляли ціль – через певний час лунає вибух, а по-друге, є підтвердження від вищого керівництва, що ціль зникає на радарах. Постійно вдосконалюємо свої навички, підвищуємо «скіл», вивчаємо якісь новинки, оновлення. Ворог наш не стоїть на місці, він постійно вдосконалюється, а ми намагаємося не відставати», — Позивний «Механік» — військовослужбовець 119-ї окремої бригади ТРО.

Охоронці неба весь час перебувають в очікуванні: від команди «До бою!» до готовності відпрацьовувати по «шахедам» мають 20 хвилин. За цей час необхідно дістатися місця, підсвітити ціль і ліквідувати її.

«Буває, що й по 3-4 рази на день і за ніч, тобто буває така доба, що нон-стоп, а буває, що взагалі немає тривоги.У постійному очікуванні, тобто ти не можеш зайнятися однією справою, розслабитися, тому що через п’ять хвилин ти отримуєш тривогу через тактичну авіацію чи ракетну небезпеку по всій Україні, вдягаєшся, сідаєш в автомобіль, займаєш позицію. Ця відповідальність, яка на тобі лежить, просто зобов’язує тебе постійно бути в роботі, так, приїжджаєш до родини, побув, спитав «як справи?», побачив дітей, але надходить дзвінок чи повідомлення – і ти зриваєшся та їдеш. Це наш обов’язок зараз, а родина, напевно, вже на другому плані», — Позивний «Механік» — військовослужбовець 119-ї окремої бригади ТРО.

Воєнні дії російської агресії у 2014 році, на жаль, відчутно еволюціонували. Сучасна війна відрізняється від тієї, що розпочалася на сході нашої країни, новими тактиками, стратегіями та засобами ведення бойових дій.

«Це не війна людей, це війна роботів, сучасних технологій, тому що людина тут уже мало чим може вплинути, наприклад, на ті самі fpv-дрони, які летять на тебе. Тобі вже не треба сидіти десь в окопі, відстрілюватися, просто запустив цього робота – і він виконує ту місію, яка на нього покладена. Людей навчити не є проблемою, проблема в тому, що немає чим. 1000 життів могли просто зберегти людям, якби цього було більше. Оснащення нам не вистачає, тобто те, що є, воно є, але його мало й не таке, як того хотілося б, зараз треба сучасніше. Тому що озброєння 40-х років чи 60-х воно вже просто морально застаріле, так, воно виконує якісь функції, але на низькому рівні», — Позивний «Механік» — військовослужбовець 119-ї окремої бригади ТРО.

Щодня ми повинні завдячувати нашим Силам оборони України, тому необхідно більше донатити та допомагати для забезпечення більш ефективної боєздатності.

Журналіст: Іра Пономаренко

Ще статті по темі

Back to top button