Війна (Відео)

Шлях до безпеки: як відбувається розмінування території Чернігівщини (Відео)

«Зараз наші сапери активно працюють над розмінуванням постраждалої місцевості в Чернігові, що стала ареною бойових дій під час облоги міста, адже ворог нещадно скидав різноманітні снаряди та залишав після себе велику кількість вибухонебезпечних предметів. Ми дізналися, скільки гектарів землі на території Чернігівщини вже розміновано», — Іра Пономаренко, журналіст.

«На теперішній час розміновано приблизно 7000 квадратних кілометрів. Також обстеженню підлягають орієнтовно 3500 квадратних кілометрів. За час повномасштабного вторгнення піротехнічні підрозділи Чернігівської області здійснили приблизно 5300 виїздів. У результаті роботи було знешкоджено 52 383 вибухонебезпечні предмети. Найчастіше ми зустрічаємо гранати ТМ-62 та артилерійські снаряди, також протитанкові гранати», — Микола Самойлов – начальник відділення піротехнічних робіт.

Піротехнічний підрозділ також знаходив авіабомбу FAP-500 – це найбільший вибухонебезпечний предмет на території міста, адже під час блокади Чернігова місто зазнавало постійних авіаударів.

«Де знаходились позиції рф, також було заміновано житлові будинки, вони були заміновані MON-50, MON-90, ОЗМ-72, та розтяжки з гранат F1, та РГД-5», — Микола Самойлов – начальник відділення піротехнічних робіт.

Наразі в Чернігівській області функціонує частина піротехнічних робіт підводного та гуманітарного розмінування, до складу якої входять 10 піротехнічних відділень, а це 72 особи особового складу. Одна група з шести осіб за день може пройти приблизно два гектари, залежно від місцевості.

«Також наші піротехнічні підрозділи залучаються до розмінування інших областей, таких як Донецька, Харківська, Луганська, Запорізька та Херсонська область», — Микола Самойлов – начальник відділення піротехнічних робіт.

Микола Самойлов поділився історією, яка найбільше запам’яталась за час його професійної діяльності.

«Один із випадків найбільше запам’ятався, це на території Харківської області, коли до нас підійшла старенька бабуся та попросила подивитись її двір. Коли ми зайшли, то побачили MON-50, яка стояла на розтяжці, це дуже небезпечна та підла міна, оскільки вона може вбити дуже багато людей, оскільки вона спрямованої дії, радіус суцільного смертельного ураження становить орієнтовно 50 метрів. Також випадок, який мені дуже сильно запам’ятався: на території Чернігівської області буквально біля проїжджої частини було багато мін ТМ-62М. Вони становлять небезпеку для сільськогосподарських угідь, для трактористів, для комбайнерів тощо. Вони можуть підриватись на цих мінах під час виконання своїх сільськогосподарських завдань», — Микола Самойлов – начальник відділення піротехнічних робіт.

Із настанням тепла багато людей вирушають на природу, але важливо пам’ятати про небезпеку через наявність мін.

«На теперішній час у Чернігівській області діє заборона військової адміністрації на відвідування лісів та річок. Ми постійно проводимо роботи з розмінування, бо ворог був дуже підступний і мінував усе: каміння, дерева, кущі. Ми постійно проводимо маркування довкілля», — Микола Самойлов – начальник відділення піротехнічних робіт.

На територіях із попереджувальними табличками про міни будьте особливо обережні, оскільки недбалість може призвести до трагічних наслідків.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button