Війна (Відео)

Заручники ситуації : мешканці Новоселівки чекають компенсації за пошкоджений будинок (Відео)

Село Новоселівка під Черніговом – одне з найбільш постраждалих від рашистських бомбардувань, адже саме тут відбувалися запеклі бої. Мешканці й досі не можуть оговтатись від пережитого, втім якнайшвидше намагаються відновити свої оселі до зими. Будинок Валентини Шикути в результаті обстрілів зазнав значних ушкоджень. Їй 91 рік, відновити оселю самостійно вона не в змозі, тож на допомогу покликала сина.

«11 березня в результаті обстрілу ворожих військ постраждав будинок, отут розірвався снаряд. Повністю був зруйнований дах.

Фундамент, вікна жодного не було, рами довелося скручувати шурупами. В оселі піднялася підлога, штукатурка обсипалася. Сарай також розбомблений»,- Сергій Шикута, мешканець с. Новоселівка.

Спеціальна комісія склала акт обстеження та зафіксувала всі пошкодження. Утім, він розповідає, що всі відновлювальні роботи довелося робити за власні кошти, аби пришвидшити процес. Бо будинок після кожних опадів тріщав по швах. На ремонт витратили приблизно 60 тисяч гривень, усі чеки він ретельно збирав, аби потім була можливість отримати компенсацію. Але неочікувано отримали відповідь на звернення, що будинок було виключено з переліку об’єктів, які зазнали руйнувань унаслідок військової агресії, оскільки ці пошкодження вони усунули самостійно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ОП розповіли про відновлювальні роботи на Чернігівщині

«Жодного шматка матеріалу, шалівки чи шиферу… Ніхто нічого не виділяє. Моїй мамі, найстаршій жительці села Новоселівка, – 91 рік.

Так, я зробив усе сам, бо чекати було ніколи. Інакше розвалилося б усе. Всі чеки є, але ніхто ні з сільської ради, ні з обласної ради допомогти не може. Як віддавати кошти, які ми позичили? У мене пенсія три тисячі й у мами. Ми обоє пенсіонери»,- Сергій Шикута, мешканець с. Новоселівка.

По роз’яснення ситуації ми звернулися до Чернігівської обласної військової адміністрації.

«За інформацією Управління капітального будівництва ОВА, цей будинок був у списку, що готувався на погодження до Мінрегіону на поточний ремонт даху. Адже кошти з резервного фонду можна витрачати тільки на поточний ремонт. Поки тривав процес узгодження (це державні кошти, це процес, який займає певний час), власники за свої кошти відремонтували дах. Якщо у господарів на руках всі акти, всі чеки за матеріали – вони можуть, як і всі інші, розраховувати на компенсацію за шкоду, завдану агресором, на загальних підставах», – зазначив Андрій Подорван, радник голови Чернігівської ОВА.

Це означає, що матеріальну компенсацію мешканці зможуть отримати лише після закінчення війни та завершення всіх судових процесів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button