Війна (Відео)

Катівні, штаб у дитсадку й обстріляний храм: біль окупації села Новий Биків (Відео)

«Наше село пробуло в окупації 33 дні. Починаючи з 27 лютого й аж до 2 квітня», — директорка Новобиківського закладу дошкільної освіти «Яблунька» Наталія Єрмак.

«Жахливо було. Бігали тварини, свині, корови, собаки, коти, всі разом, ніхто не розділявся. А між ними – немиті орки з бородами. Звісно, картина…», — місцевий житель Сергій Шуляк.

«Скільки вони біди наробили, 11 хат спалили дотла, а скільки розбили… Більш ніж 20 хат. А школа… Ви бачили, яка в нас школа понівечена? І церкви не боялися, бачите», — місцева жителька Антоніна Сойко.

Понад 200 знищених будівель, штаб у приміщенні дитячого садочка, військова техніка попід людськими хатами, 11 закатованих і вбитих. 33 дні село Новий Биків перебувало в окупації. Перша колона ворожої техніки заїхала до села вдень 27 лютого 2022 року. Рухаючись вулицями Нового Бикова російські окупанти обстрілювали будинки мирного населення, їхні автомобілі. Вони викрадали та катували тих, хто спостерігав за пересуванням їхньої техніки. Увечері 27 лютого 2022 року, в перший день окупації села Новий Биків, закатували та вбили шістьох місцевих жителів.

«Вони тоді пішли по хатах, і вже кого зустрічали – тих вбивали, шістьох молодих хлопців убили в один день. А потім ще пізніше вбивали. Загалом 11 вбитих у нас. Загинули ні за що… Молоді люди», — місцева жителька Антоніна Сойко.

«Людей наших, молодих хлопців, не те що знищили, вони катували їх, знущалися з них.

Забрали хлопців цих, вони просто стояли в себе під двором, це молоді хлопці зі Старого Бикова. Стояли курили в себе під двором, вони, напевне, почули, що техніка їде, і вийшли на вулицю. Вони їх забрали і, за словами батьків, розстріляли, їх повезли вже після того. Не дозволяли навіть їх забрати, аби похоронити. Потім, коли зробили ексгумацію і робили експертизу, то вже подивилися, що це не просто розстріляні, а катовані люди», — директорка Новобиківського закладу дошкільної освіти «Яблунька» Наталія Єрмак.

«Жінку молоду вони розчавили своїм транспортом. Багато наробили горя, багато людей постраждало, багатьох людей у полон забирали», — директорка Новобиківського закладу дошкільної освіти «Яблунька» Наталія Єрмак.

На 33 дні Новий Биків став місцем постійної дислокації російських військових. У перший день окупації вони почали встановлювати тут свої блокпости, окопувалися по всьому селу, техніку загнали поміж людських домівок, у деякі з них позаселялися.

«Тут стояли вони технікою своєю, кругом по кущах ховалися, старалися поміж людьми десь…», — місцева жителька Антоніна Сойко.

Контроль над діями місцевих окупанти здійснювали шляхом залякувань. До будинків цивільних приходили зі зброєю, примушуючи виконувати накази. У випадку протидії вимогам – смерть.

«Чоловікам не дозволяли виходити на вулицю, були попереджені всі: якщо з’являться на вулиці – стріляють без попередження. Тільки жінки, тільки в білих пов’язках. Регулярно їздили їхні БТРи по вулицях, патрулювали, наводили жаху, аби люди не виходили на вулиці», — місцевий житель Сергій Шуляк.

«Перший тиждень не йшли на контакт, не випускали нікого на вулицю, а потім вже дозволяли  жінкам піти по хліб до сусіднього села», — місцевий житель Сергій Шуляк.

Із перших днів окупації війська рф розпочали облаштування своїх штабів у кількох будівлях села. За оцінками новобиківців, один із найбільших був створений у приміщенні місцевого дитячого садочка «Яблунька».

«Пробули вони тут майже весь період, більше ніж 1500 осіб їх було у цьому приміщенні. Звісно, що не одночасно, але вони повністю окупували нашу будівлю, не тільки верхні поверхи, але й підвальне приміщення», — директорка Новобиківського закладу дошкільної освіти «Яблунька» Наталія Єрмак.

Лікарню, катівню, крематорій розмістили в інших сільських приміщеннях загального користування.

«Перебували вони в підвальному приміщенні двоповерхового будинку, він у нас тут поряд. Там також наробили стільки всього, що люди дуже довго прибирали. У лікарні вони зробили свою ганебну справу, на даний момент у нас там знаходиться модульний будиночок, бо приміщення стаціонару зовсім знищене. Був у них свій крематорій, кажуть, що така машина з ними їздила. Вони просто їх спалювали, запахи були неприємні на території, де зараз лікарня. У будинку на території заводу в них була ціла система, напевне, медичного обслуговування, бо там також було дуже багато неприємних речей», — директорка Новобиківського закладу дошкільної освіти «Яблунька» Наталія Єрмак.

Головний штаб, облаштований у приміщенні дитячого садочка «Яблунька», окупанти укомплектували майном, яке вкрали в домівках місцевих жителів. Разом із тим із садочка повиносили все, що стало сил винести: іграшки, подушки, ковдри, матраци. Дещо з цього пізніше знайдуть у будинках, де вони жили. Решту окупанти повезли з собою. Забрали військові російської армії і дитинство у новобиківської малечі, адже після себе замість колись чудового дитячого садочка вони залишили руїну.

«Коли вперше прийшли ми до садочка, це було 2 квітня 2022 року, тут усе було зруйноване. Те, що ви побачили на вулиці, повністю зруйновані плити на другому поверсі. А в самому приміщенні так було брудно, все було розкидано, порвано, зруйновано, зіпсовано, що ми з колективом прибирали майже місяць», — директорка Новобиківського закладу дошкільної освіти «Яблунька» Наталія Єрмак.

Про те, що колись тут лунав гучний і веселий дитячий сміх, нагадують хіба яскраві картинки на стінах і кілька дитячих пелюшок, які вихователі, аби врятувати, перенесли в єдине більш-менш уціліле приміщення. Та й тут тепер воно не захищене – волога та пліснява поступово поглинають цю кімнатку і все, що є в ній. Дитячий садок «Яблунька» більше ніколи не зустріне у своїх стінах усміхнену малечу.

«Майже повністю зруйнований другий поверх – плити зруйновані. За цей період, ви бачите, які були погодні умови минулого року, на даний момент руйнування та погодні умови зробили свою справу – зовсім зруйнований і перший поверх. На сьогодні садочок непридатний», — директорка Новобиківського закладу дошкільної освіти «Яблунька» Наталія Єрмак.

2 квітня 2022 року село Новий Биків було деокуповане.

«Дуже боляче це все згадувати. Знаєте… Хочеться вірити у Перемогу, не хочеться згадувати. Хочеться не тільки дощу, а хочеться вже сонця», — директорка Новобиківського закладу дошкільної освіти «Яблунька» Наталія Єрмак.

Понад 100 знищених будівель, зруйноване приміщення дитячого садочка, 11 закатованих і вбитих місцевих жителів – це те, що російська армія принесла в маленьке село Новий Биків, що на Чернігівщині. Село, яке, попри 33 дні суцільного жаху та горя, вірить у Перемогу та робить усе можливе для того, аби загоїти рани та зустріти омріяний мир в Україні оновленим.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button