Суспільство (відео)

Ворог радянського режиму: в Кучинівці вшанували пам’ять видатного земляка (Відео)

«У цій сільській хатині народився, жив, зростав і помер видатний поет-дисидент Леонід Терехович. Сьогодні в Кучинівці Сновського району відзначають День пам’яті талановитого земляка», — розповідає журналіст Павло Солодовник.

За антирадянські вірші Леонід Терехович поплатився сповна – кілька разів відсидів у в’язниці, його навіть хотіли зламати, відправивши до психіатричної лікарні. Але митець не корився і продовжував писати незручну для влади поезію. Саме через це талановитому Леоніду Тереховичу і не вдалося реалізувати себе.

«Леонід Терехович працював на цегельному заводі, був електриком, будівельником, кіномеханіком і навіть сторожем у місцевій школі», — продовжує розповідь Павло Солодовник.

Із нагоди 25-х роковин митця працівники Сновської централізованої бібліотечної системи організували в Кучинівці справжнє літературно-мистецьке дійство.

«Людина дуже складної долі. Його читати не можна без сліз. Складна доля і тонка душа. Людина була дуже чистою. Він хотів сказати, але не міг сказати. Хотів таким бути, але не міг», — відмічає директор Сновської централізованої бібліотечної системи Ніна Мокросноп.

У сільському Будинку культури лунали не лише вірші Леоніда Тереховича, а й поезія його земляків, присвячена видатному поету-правдоборцю. Адже в Кучинівці свого земляка знають і пишаються ним.

 «Я особисто з Тереховичем була знайома. Коли він прийшов із місць позбавлення волі, то звертався неодноразово і я йому друкувала на машинці вірші. Він потім їх, мабуть, возив у редакцію. Його з поганого боку не знала», — згадує в.о.старости Кучинівки Олена Недвига.

«Я читав його вірші. Дивувався мужності цієї людини. Вірші його беруть за душу. Він писав по справедливості. Дуже добре, що земляки поважають його і бережуть пам’ять».

«Хороший був хлопець. Писав, малював, танцював. Про життя він писав».

Літературні свята, присвячені Леоніду Тереховичу в Кучинівці планують проводити щороку. У селян є також мрія – облаштувати стареньку хатинку, в якій жив талановитий поет, на невеличкий музей.

Журналіст: Павло Солодовник

Оператор: Михайло Пронін

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button