Суспільство (відео)

Нагорода від Романової в силі: бронзові погруддя знайшли, грабіжників – ні (Відео)

У схованці, в мішках і без подряпини: в ході проведення оперативно-розшукових заходів правоохоронці Чернігова таки знайшли вкрадені погруддя Михайла Коцюбинського та Олександра Пушкіна. Нині письменники-пам’ятники в безпеці, їх прискіпливо обстежують експерти поліції.

«Вони були знайдені в лісопосадці у районі Кордівки, були в сховищі, їх доставили до чернігівського відділку поліції. Зараз спільними силами правоохоронців Чернігова та представників СБУ в області під процесуальним керівництвом прокуратури проводяться оперативно-розшукові заходи та слідчі дії щодо встановлення осіб, причетних до скоєного. А також свідків та очевидців цих вандальних правопорушень», — речник Чернігівського відділу поліції Наталі Човпило.

Нагадаємо, бронзового класика української літератури Михайла Коцюбинського, який стояв на Болдиних горах, вкрали невідомі у ніч на 18 грудня. Вже 31 грудня в Чернігові на Валу вандали зняли погруддя ще одного письменника, тепер уже російського – Олександра Пушкіна. Крадіжка теж сталася вночі.

«Я б, наприклад, посадила їх у тюрму. Можливо, що вони й не знали, хто такий Пушкін», — жителька Чернігова Валентина Чуста.

Хто міг вчинити таку наругу над пам’ятками культури, поліція ще не знає. Триває слідство і розшукові заходи. Жодну з версій, які можуть розглядатися, правоохоронці не підтверджують. А тому, куди б могли потрапити бронзові бюсти – на металобрухт чи в приватну колекцію – не відомо.

«Ви називали конкретно, що це на металобрухт? – Крадіжка… Порушено як крадіжку і наругу над могилою», — начальник Чернігівського міського відділу поліції Володимир Реберг.

Допоки не знайшли зловмисників, актуальна винагорода, яку запропонувала народний депутат України Анна Романова. 30 тисяч гривень вона обіцяє тому, хто надасть правдиву інформацію, що допоможе слідству викрити цей злочин.

«Я не відмовляюся від винагороди, бо справу щодо пам’ятників ще не закінчено, найголовніше, що пам’ятники знайшли, але зловмисників, які скоїли крадіжки, не знайшли, тому будь-яка інформація ще актуальна, бо якщо ми не знайдемо злодіїв, які викрадають оці культурні цінності, от нещодавно був випадок із Бернесом, то так само в нас ці цінності будуть пропадати, тому важлива будь-яка інформація», — народний депутат України Анна Романова.

Якщо ж на слід зловмисників вийдуть самі правоохоронці, то гроші нардеп витратить на увіковічення легенд міста Чернігова. До речі, бронзові погруддя вже невдовзі повернуть місту, утім, з однією умовою – керівництво Нацполіції в області вимагатиме комплексної охорони культурних об’єктів міста – з освітленням і камерами відеспостереження.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Не надо освітлення та відеоспостереження, можно просто сигналку на разрыв памятника от постамента установить и вывести на пульт охраны.

  2. Можно, но для этого нужен проект. Причём категория сложности наивысшая сс3, так как памятник находится на территории заповедника. Потом нужно пройти согласования в департаменте культуры, потом в министерстве в Киеве. + взять кучу тех условия для проводки линии и мелких согласований. На все про все года 2-3.(говорю как специалист).

Back to top button