Культура

Фотоекскурсія Ніжинською поштовою станцією (Фото)

Музей «Ніжинська поштова станція» — унікальний для України музейний заклад, присвячений розвитку поштової справи як місцевої, так і на території країни загалом у XVII — на початку XX століть. Він розташований у місті Ніжині Чернігівської області та є однією з оригінальних численних атракцій Ніжина, що користується незмінною популярністю серед туристів, які відвідують місто.

Задум відкрити музейну експозицію в Ніжині, присвячену пошті, виник ще у 1980-х роках, адже місто має славні поштові традиції, крім того, тут зберігся комплекс будівель поштової станції — історична пам’ятка архітектури ХVІІІ століття.

Через Ніжинську поштову станцію свого часу пролягали шляхи видатних людей. Тут, зокрема, зупинялися на перепочинок Михайло Ломоносов, Олександр Пушкін, Олександр Грибоєдов, Тарас Шевченко, Володимир Даль, Євген Гребінка. У ХVІІ-ХVІІІ століттях Ніжин був одним із найбільших торгівельних міст Лівобережної України, через нього пролягали головні поштові тракти на Київ, Москву, Санкт-Петербург, Ригу, Полтаву, в Крим.

У 1992 році уродженець Ніжина, краєзнавець і меценат Олександр Миколайович Лазаренко передав рідному місту унікальну колекцію предметів дорожнього побуту й документів з історії вітчизняних доріг та кінної пошти XVIII-XIX століть, яку збирав протягом свого тривалого життя. На її основі був створений музей «Ніжинська поштова станція», який відкрився у 1993 році й відтоді є одним із найцікавіших екскурсійних об’єктів Ніжина.

Наразі в музеї «Ніжинська поштова станція» експонується понад 500 предметів, так чи інакше пов’язаних із розвитком поштової справи у Ніжині та на території України загалом.

У цій же будівлі комплексу Ніжинської поштової станції 25 жовтня 1860 року в сім’ї поштаря народився і провів дитячі роки видатний український художник-баталіст, академік Микола Семенович Самокиш. В експозиції представлені різноманітні матеріали про життя і творчість художника та його учнів.

Фоторепортаж Віктора Кошмала

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button