Культура

Стартап «Дотиком душі»: у Чернігові зібрались прихильники поезії (Фото)

Перший Всеукраїнський поетичний стартап «Дотиком душі» стартував 19 березня, напередодні Всесвітнього Дня поезії, в затишних стінах Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка.

Про це ЧЕline повідомив бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук.

Ідея проведення поетичного фестивалю належить директору  бібліотеки – Інні Аліференко.

А  потім з’явились однодумці, які реалізували цю ідею – працівники відділу документів із гуманітарних наук.

Читаючи рядки відомого вірша Ліни Костенко «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі», виникла назва проекту «Дотиком душі». Ці слова Ліни Костенко влучно віддзеркалюють сутність поетичних творів, дають змогу глибше зазирнути не лише в душі поетів, а ще й у власні. Бо поетичне слово пробуджує в нас щось таке тремке та сокровенне.

Співорганізатор заходу – Ліна Ланська, чернігівська поетеса, лікар за фахом – запропонувала назвати не просто поетичний фестиваль, а поетичний стартап. Керівництво бібліотеки підтримало.

Поетичний стартап «Дотиком душі» – це незвична зустріч тих, хто любить поезію, хто збагачує її  своїми творами, хто ділиться  своїми думками, це є шанс для будь-кого, хто володіє словом і хоче донести його до читача.

Для участі в проекті було надіслано 57 анкет-заявок. 38 учасників із Чернігова та області, 17 учасників із різних куточків України – Києва, Житомира, Миколаєва, Харкова, Бучі, Коломиї, Вишгорода та міст Рівненської області. У стартапі «Дотиком душі» взяли участь 14 поетів, 38 учасників із м. Чернігова та Чернігівської області.

Протягом заходу працювала професійна колегія.

На початку заходу відбулась процедура реєстрації учасників, і саме там учасникам запропонували на рушнику вишити емблему поетичного стартапу «Дотиком душі». На сцені бібліотеки  читали свої вірші люди різного віку, соціального статусу, та професії.

Іноді учасники захоплювались читанням, але поетичний дзвоник нагадував, що треба зупинитись. Присутні з задоволенням слухали поетичні твори, бо вони мали різну направленість. Звучала громадянська лірика, патріотична, романтична. Не обійшлось і без іронічних рядків, гумористичні вірші викликали усмішку. Музичні паузи добавляли колориту.

Студенти Чернігівського музичного училища ім. Л. Ревуцького подарували чудові музичні хвилини, учні  Чернігівського ліцею побуту продемонстрували дефіле в етнічному стилі, лауреат Міжнародних конкурсів Іван Євтушенко виконав музичні твори на гітарі, Сергій Марков – гість із Києва – зіграв на гітарі. Східний танець у виконанні Олександри Ковтун приємно здивував глядачів. Запашна брейк-кава в перерві всіх об’єднала: і учасників, і гостей.

Свято  закінчилося підбиттям підсумків і нагородженням учасників. Усі отримали нагороди – дипломи та символічні  сувеніри.

Фоторепортаж Віктора Кошмала

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button