Чоловічий клуб

Кримська одіссея дніпровських десантників

Дуже важко переоцінити роль десантників 25-ї окремої повітряно-десантної бригади під час першого періоду війни на Донбасі.

Однак мало хто знає, що розвідувальна рота бригади був єдиним підрозділом ВСУ, який вийшов зі зброєю з Криму в березні 2014 року.

14 лютого 2014 року бійці роти (в кількості 80 осіб) згідно з навчальним планом підготовки вирушила на Ангарській полігон Збройних сил України у селище Перевальне (Крим).

Відбулись навчання разом з підрозділами ВМС України, однак у Києві вибухнула Революція Гідності. Фактично ніхто не знав що робити, однак десантники отримали наказ переміститися з полігону до казарм 36-ї бригади берегової охорони.

Однак вже зранку 5 березня Перевальне було блоковано російськими десантниками 31-ї окремої десантно-штурмової бригади з Ульяновська. Командир бригади ультимативно затребував здати зброю до зброярень, а бойову техніку поставити у сховища.

На російські вимоги розвідники відповіли жорсткою відмовою і пригрозили застосувати зброю в разі несанкціонованого проникнення на територію частини.

На даний ультиматум офіцер 25-ї повітряно-десантної бригади підполковник Микола Палас відповів, що у нас достатньо вогневих засобів і боєприпасів для відбиття атаки. — «Якщо наше подальше опір буде неможливим, — то ми висадимо в повітря техніку, себе і вас!»

Після такої заяви, питання про складання зброї і бойової техніки дніпропетровських десантників, ніхто більше не піднімав.

За короткий час вони підготували вогневі позиції, організовано цілодобове патрулювання території.

Розв`язка наступила 21 березня, коли російські військовослужбовці провели демонстративні дії з висуванням на вихідні позиції для атаки. Протистояння і війна нервів тривали три доби, весь цей час українські розвідники зі зброєю в руках щохвилини очікували штурму. Однак росіяни, попри гру м’язами, так і не відважилися на нього.

Вранці 24 березня російський офіцер повідомив, що прийняте політичне рішення й десантників випускають на материкову частину України зі зброєю, технікою та боєприпасами.

Під конвоєм росіян дніпровці вийшли з Криму, але повернутися на місце своєї постійної дислокації і відпочити десантникам тоді не судилося. Разом з іншими підрозділами бригади розвідувальна рота була перекинута на південь Донецької області для прикриття ділянки українсько-російського кордону. Там вона й зустріла початок антитерористичної операції.

Ще статті по темі

Back to top button