Чоловічий клуб

Чернігівські герої неоголошеної війни: Сергій Великохатній

З самого початку війни Чернігівщина виставила один із найбільших контингентів добровольців і мобілізованих.

Наші земляки воювали в різних підрозділах по всьому Донбасу, однак найбільше, природно, їх було в складі 13-го батальйону територіальної оборони, згодом реорганізованого в 13-й окремий мотопіхотний.

Про його бойовий шлях ми вже розповідали в одному з минулих матеріалів, зараз прийшла черга розповісти і про бійців, які прославили цей підрозділ.

І перший наш матеріал про командира 1-ї мотопіхотної роти майора Сергія Великохатнього, який відзначився під час боїв за Вуглегірськ, 29 січня 2015 року в ході бою отримав важке поранення.

Біографія молодого хлопця з Козельця складалася типчино для всіх, хто вибрав шлях військового. Навчання в Одеському інституті сухопутних військ, потім служба в 169-му навчальному центрі («Десна»).

Однак загальний розвал армії та сімейні проблеми змусили 29-ти річного капітана в 2003 році піти в запас. Колишнього військового з радістю взяли в органи внутрішніх справ, де він почав з дільничного, а до моменту відходу на заслужену пенсію в 2010 році вже був заступником начальника районного відділу міліції.

Після анексії Криму в квітні 2014 року Сергія Великохатнього мобілізували в числі перших. Його новим місцем служби став 13-й батальйон територіальної оборони «Чернігів-1», де він був призначений відразу командиром взводу, а перед другою ротацією восени 2014 роки став і командиром роти.

У луганському відрядженні 13-й батальйон зарекомендував себе з кращого боку, незважаючи на те, що завдання були часто неадекватні — чого вартий наприклад штурм Станиці Луганській, коли озброєний тільки стрілецькою зброєю батальйон 3-й лінії оборони воював нарівні з кадровими військовими з танками і БМП.

Друга ротація почалася для Сергія Великохатнього (позивний «Охотнік») 18 січня 2015 року, коли його рота зайшла в Вуглегірськ. Саме це невелике містечко і стало першою стратегічною метою бойовиків під час Дебальцевській операції.

«29 січня зранку, десь о 6:00, світати починало, вийшов на мене третій пост і впевнено повідомив, що за залізякою, з боку Каютине рухається важка техніка:» «Колона бронетехніки, йде на «Яблуко» (назва опорного пункту — прим. автора).

Я подаю команду: «Рота, до бою». Перед цим кожного провів, показав і розповів. І все розбіглися по своїх місцях ».

Однак противник зібрали дуже великі сили, в тому числі багато танків. В результаті буквально за дві години вся північна частина міста була втрачена, причому на бойових позиціях була кинута вся техніка і велика частина зброї. Вийшли з ладу два танки батальйону. Втрати противника на цей момент склали три танка, підірвалися на мінному полі, екіпаж одного з танків встиг підбити як мінімум БМП та МТЛБ.

«Загалом <…> вже почало темніти, годин п’ять вечора. Я, знову ж таки, давай ходити по позиціях, людей якось підбадьорювати, тому що видно по очах: ​​ще трохи — і почнеться кіпіш, паніка. Але, тим не менше, все зайняли кругову оборону.

Тут з третього поста передають про рухах в темряві. Хтось ходить, їздить, гуде. Було вже годин 18-19. Побіг туди <…>.

Раптом удар, бахнуло, заграва таке. Лежу вже я на землі, причому в свідомості. Я давай ноги підтягувати, але ногами спертися не можу, зрозумів, що з ногами щось не те. Я пам’ятаю, що двоє було, я і Ванька. Я по радіостанції передав я і ще один «300». Відключився.

А тут по вулиці якийсь тупіт. Я давай шукати автомат, не можу знайти, дістав гранату і пістолет. Бачу силует. «Стій, ти хто?» Назвав позивний, типу пароль. Було заведено, що коли починає темніти, то паролі, все це було. Називає пароль. Прізвища не пам’ятаю. Кажу: «Біжи туди, на Палубу, скажи, що я і боєць, Ванька «Шайтан»  -«300». Потрібні люди, щоб винести».

«Я прийшов до тями, коли мене, напевно, перевантажували з ЗІЛа в таблетку (в Дебальцеве або в Луганському). Задзвонив телефон, у мене в бушлаті в боковій кишені був мобільний, щоб швидше діставати, стояла мелодія, коли дружина дзвонила, я прийшов до тями, як раз дружина телефонує. Медик Юра «Ампула» поруч: «О, Серьога, ти прийшов в себе. Дружина телефонує». І все, потім я прокинувся в Вінниці».

Далі були два місяці в госпіталі, ампутація ноги. Та нагородження — спочатку іменним годинником особисто Президентом, а потім і заслуженим орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Зараз герой Вуглегірська живе в рідному Козельці.

Ще статті по темі

Back to top button