Чоловічий клуб

Одеський характер: 18-й батальйон тероборони

Як і в інших областях, в Одесі теж був створений батальйон територіальної оборони — 18-й «Одеса». Причому, попри наявність доволі великої кількості добровольців, формування батальйону почалося тільки 5 травня 2014 року.

Місцем постійної дислокації і проходження бойової підготовки стала територія однієї з військових частин в Одеській області. Спочатку всі військовослужбовці батальйону були добровольцями, надалі він був доукомплектований мобілізованими під час другої хвилі часткової мобілізації.

Бойове злагодження особовий склад Одеського батальйону територіальної оборони пройшов у Навчальному центрі Одеської військової академії та 169-му навчальному центрі Сухопутних військ Збройних сил України «Десна» в Чернігівській області.

30 травня 2014 року формування батальйону було завершено і його відправили на кордон із Придністров’ям для посилення прикордонників. Місцем дислокації батальйону визначили село Петро-Євдокіївка Роздільнянського району Одеської області.

Після відкритого російського вторгнення і «Мінська-1» батальйон терміново перекинули на маріупольський напрямок. Бійці батальйону почали нести службу на двох блокпостах на північно-східних підступах до Маріуполя.

18 жовтня 2014 року в результаті мінометного обстрілу позицій у районі села Орловське Тельманівського (нині — Бойківського) району Донецької області батальйон втратив чотирьох військовослужбовців.

4 листопада 2014 року в районі Павлопольського водосховища підрозділ батальйону потрапив у засідку, в бою загинув один військовослужбовець.

У листопаді 2014 року 18-й батальйон територіальної оборони Одеської області було переформовано в 18-й окремий мотопіхотний батальйон 28-ї окремої механізованої бригади. Його зоною відповідальності й досі залишався Маріуполь та околиці.

Батальйон був виведений на ротацію в травні – червні 2015 року. На той час втрати батальйону становили 5 військовослужбовців загиблими.

Повернувся на фронт восени 2015 року. Станом на початок 2017 року, за деякими даними, батальйон у складі бригади знаходиться на Луганському напрямку.

Втрати 18-го батальйону територіальної оборони (18-го oкремого мотопіхотного) «Одеса»

  1. Солдат Кравець Євген Володимирович. Загинув 18 жовтня 2014 р.
  2. Сержант Бойченко Геннадій Васильович. Загинув 18 жовтня 2014 р.
  3. Старший солдат Мокан Микола Валерійович. Загинув 18 жовтня 2014 р.
  4. Сержант Орлик Олександр Іванович. Загинув 18 жовтня 2014 р.
  5. Солдат Святковський Михайло Вікторович. Загинув 4 листопада 2014 р.
  6. Солдат Агапій Іван Іванович. Загинув 20 березня 2015 р.
  7. Солдат Наумов Ігор Васильович. Загинув 10 липня 2015 р.
  8. Солдат Дусь Іван Петрович. Помер 18 травня 2016 р. від раніше отриманих поранень.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Сподіваюсь, що автор назбирає матеріалу, узагальнить його, систематизує і видасть книжку про українских воїнів.

Back to top button