Чоловічий клуб

Чернігівський удар із повітря

Безпілотні літальні апарати в сучасній війні є однією із важливих складових бойової ефективності армії. Особливо такі специфічні апарати, як ударні. У квітневій війні 2016 року Вірменії з Карабахом і в руках бойовиків Ісламської Держави вони показали свої можливості.

На жаль, у нашій армії на сьогодні дуже мало інформації щодо офіційно прийнятих на озброєння вітчизняних силовиків безпілотних апаратів: у НГУ використовуються апарати трьох типів, у ЗСУ – щонайменше американські Raven і вітчизняні «Фурії». Крім того, військові роблять ставку на розгортання ліцензійного виробництва апаратів польської фірми WB Electronics SA (засвітились на полігонах три типа безпілотників).

Ми вже писали, що влітку 2016 року на ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» (ПАТ «ЧеЗаРа») почалося виробництво ударних безпілотників Warmate та розвідувальних FlyEуе (http://cheline.com.ua/news/mens-club/udarni-bezpilotniki-rodom-iz-chernigova-13312) і ось днями широкому загалу було представлене комплексне рішення на основі чернігівських «поляків».

Йдеться про розвідувально-ударний комплекс «Сокіл», що складається з двох безпілотних комплексів (розвідувального FlyEуе та ударного Warmate) і спільної системи управління. Комплекс розміщено на кількох бронеавтомобілях «Козак-2М». Це спільна польсько-українська розробка – у Польщі цей комплекс має назву «Swarm», хоча він не прийнятий на озброєння польської армії, але доволі активно просувається на міжнародному ринку.

Принцип дії комплексу досить простий – за допомогою FlyEуе здійснюється розвідка та виявлення цілей, які вражаються «дроном-камікадзе». Усе це проходить на дистанціях до 50 км (судячи з заявлених характеристик, Warmate може використовуватися в межах 30-кілометрової зони ураження).

fly eОснова комплексу – ударний Warmate – це відносно дешевий і точний апарат. Так, за власної маси 4 кг він може нести чотири типи бойових частин:

— фугасна HEW (маса вибухової речовини – 1350 грамів, площа ураження – в межах 50 квадратних метрів);

— уламково-фугасна BFW (маса вибухової речовини – 530 грамів, 524 готові вражаючі елементи вагою 2 грами, площа ураження – в межах 70 м.кв.);

— кумулятивна CW (маса вибухової речовини – 1100 грамів, бронепробиття – 100-120 мм гомогенної броні);

— запалювальна ІW (маса вибухової речовини – 530 грамів, температура горіння – 2000 градусів, зона ефективного знищення – в межах 70 квадратних метрів).

Розробка комплексу «Сокіл» є ініціативною і здійснюється на гроші українських приватних компаній, що входять до складу вітчизняного об’єднання «Ліга оборонних підприємств України».

Окремо «чернігівсько-польські» безпілотники (та їх можливості) вже демонструвались військовому керівництву країни, а нині виготовляються обмеженими партіями для потреб ЗСУ. Крім того, на одному з чернігівських полігонів проводять активні випробування та підготовку операторів. Але на фронті їх немає – зброя дуже дорога і її притримують на випадок великої війни.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button