Чоловічий клуб

Під знаком кажана: бойовий шлях 74-го окремого розвідувального батальйону

В умовах сучасного бою значення розвідки важко переоцінити. Тому в структурі сухопутних військ України існують численні види розвідки: військова, фронтова, глибинна — кожна зі своєю специфікою. У найбільш концентрованому вигляді всі ці функції одночасно виконують бійці окремих розвідувальних батальйонів.

74-й окремий розвідувальний батальйон (ОРБ) — одна з наймолодших частин ЗСУ, сформований тільки в 2005 році з місцем дислокації в смт. Черкаське (Дніпропетровська область).

З початку антитерористичної операції був відправлений на Донбас. Про конкретну бойової діяльності відомо небагато зважаючи на специфіку виконуваних завдань, адже більшість своїх операцій бійці проводять за лінією фронту.

SmfSn6vCIjMНа фронт повним складом 74-й ОРБ потрапив в результаті подій в Іловайську. Коли в кінці серпня 2014 року один з підрозділів, яке прикривало Марьїнський напрямок, самовільно покинуло позиції, щоб «заткнути диру» кинули бійців батальйону з однією єдиною БМП-2 та БТР. «Кажанам»  (а так називали бійців по зображенню на їх шевронах) довелося тримати фронт в 25 км на напрямку Мар’їнка — Новомихайлівка — Славне — Тарамчук. По суті це зона відповідальності повноцінної механізованої бригади.

Бойовики кілька разів здійснювали атаки силами диверсійних загонів чисельністю до взвода, однак постійно отримували гідну відсіч. Саме тому повноцінне наступ з боку Олександрівки спочатку відклали, а потім і взагалі скасували.

Мало того, у вересні 2014 року бійцям довелося виконувати і функції прикордонників, коли між Мар’їнкою та Олександрівкою був встановлений постійний блок-пост. Причому незважаючи на велику кількість мирних громадян бойовики його постійно обстрілювали. В один з таких обстрілів потрапила у єдину БМП батальйона потрапила керована протитанкова ракета. Екіпаж зміг швидко вивести машину із зони обстрілу і погасити пожежу. «Беха» була визнана ремонтнопригодні і незабаром була знову в строю (правда, пробоїну від ракети довелося забити дерев’яним «чопиком»).

В середині жовтня 2014 року підрозділ перекинули в район Донецького Аеропорту – в новий термінал. Тоді ще їх ніхто не називав «киборгами», не було ні оптики, тепловізорів, генераторів — цим всім забезпечать пізніше волонтери.

Ротація здійснювалася кожні 10-15 днів. Забирали і привозили бійців БТРами, що саме собі було вкрай небезпечно. Всі без винятку бійці згадують «таксистів» з великою повагою — якщо в терміналі була хоч якась захист від артилерії противника, то під час навантаження — розвантаження ворог намагався «підловити» українських бійців.

vlZhahyVljMАктивність бойовиків була різна — були дні коли йшли на приступ сотнями, а найчастіше невеликими групами. Найбільшу небезпеку представляли ворожі танки, які діяли парами методом каруселі — викочувалися, розстрілювали боєзапас і йшли. Основним завданням розвідників була коригування артилерійського вогню, який наносив противнику великих втрат.

Бійці 74-го батальйону перебували в ДАП до самого момент закінчення оборони і підриву терміналу.

Після битви в Аеропорту батальйон виконував різні бойові завдання — перш за все це протидія ворожим ДРГ — під Авдіївкою, Красногорівкою, Мар’їнкою, Горлівкою. Зараз «кажани» теж перебувають на фронті.

Ще статті по темі

Back to top button