Суспільство

На Чернігівщині відкрили пам’ятну дошку на честь першого кримськотатарського муфтія (Фото). ОНОВЛЕНО

Наразі в Ічні триває урочистий захід із нагоди відкриття на фасаді місцевого залізничного вокзалу меморіальної дошки на честь Номана Челебіджіхана, видатного кримськотатарського політичного і державного діяча.

У відділі культури і туризму Ічнянської РДА ЧЕline повідомили, що все відбувається за ініціативи голови громадської організації «Українська ініціатива» Юрія Косенка та за активного сприяння департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири роки тому Росія розпочала військову агресію в Криму

Також нам розповіли, що Номан Челебіджіхан був кілька разів в Ічні проїздом. Йому дуже сподобалась назва містечка, бо вона татарського походження. Тож під час зупинки потяга відомий кримський татарин виходив на перон, пригощався пиріжками і, скільки дозволяв час, насолоджувався місцевими краєвидами. Ічня справила на Челебіджіхана приємне враження, про що він написав у своїх спогадах.

Ґрунтовніше життя і діяльність Номана Челебіджіхана досліджував ініціатор сьогоднішнього заходу Юрій Косенко.

«Оскільки у мене ічнянське коріння, то займаюсь краєзнавством і вивченням історії Ічнянського району. Тож знаю, що в Ічні бувала проїздом видатна особистість – Номан Челебіджіхан. Ось нині минає 100 років від дня його загибелі. Тому й виникла думка вшанувати його пам’ять. До того ж, торік я переклав із кримськотатарської мови українською книгу «Не заросте травою поле бою», присвячену життю Челебіджіхана. Мій переклад було видано в Ічні», – сказав Косенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ічнянці долучились до загальнообласної патріотичної акції «Мій Крим»

До речі, меморіальна дошка виготовлена за кошти громадського діяча. Щоправда, афішувати суму, скільки вона коштує, чоловік не захотів.

«Дошка з чорного граніту. На ній зображено портрет Челебіджіхана, цитата з його промови, а також національний герб кримських татар і тризуб. А ще на дошці написано, що цей діяч був проїздом в Ічні і хто він такий», – пояснив Косенко.

Примітно, що, окрім поважних гостей, на свято запросили творчі колективи, які зокрема виконали гімн кримських татар мовою оригіналу.

Фото прес-служби Чернігівської ОДА

Ще статті по темі

Back to top button