Суспільство

Чотири роки тому Росія розпочала військову агресію в Криму

20 лютого — офіційна дата початку російської агресії в Криму 2014 року, яка на законодавчому рівні визначена постановою Верховної Ради від 21 квітня 2015 року «Про Заяву Верховної Ради України «Про відсіч збройній агресії Російської Федерації та подолання її наслідків».

Чотири роки тому російські війська порушили територіальну цілісність і суверенітет України та здійснили вторгнення на територію Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В 11-му колегіумі ввели кримськотатарський раціон

Так звані «зелені чоловічки» – озброєні військові без розпізнавальних знаків фактично розпочали окупацію півострова. Водночас відбулося створення й озброєння іррегулярних збройних формувань найманців з числа місцевих жителів, якими керували офіцери спецслужб і Збройних сил Російської Федерації.

Деякий час в Україні не було законодавчо встановленої дати початку агресії РФ. Такою датою вважалося 27 березня 2014-го, коли Генасамблея ООН ухвалила Резолюцію в якій підтримала територіальну цілісність України, визнавши Крим і Севастополь її невід’ємними частинами, іншою – 27 квітня 2014-го – день, коли набув чинності закон «Про забезпечення прав і свобод на тимчасово окупованій території».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ічнянці долучились до загальнообласної патріотичної акції «Мій Крим»

 Визначення фактичної дати початку тимчасової окупації Криму і Севастополя – 20 лютого 2014 року – було закріплено Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення дати початку тимчасової окупації» від 15 вересня 2015 року № 685-VIII. Цей Закон сприяє захисту прав держави, громадян і юридичних осіб, а також посилює позиції України у судових спорах проти РФ.

 За матеріалами Сергія Громенка

Ще статті по темі

Back to top button