Суспільство

За українцями хочуть стежити через соцмережі

Відповідний законопроект планують ухвалити українські парламентарі. Необхідність його прийняття виправдовують війною.

Народні депутати невдовзі повторно повернуться до розгляду законопроекту про кіберзлочинність. І якщо депутати за нього проголосують, то спецслужби зможуть безперешкодно, тільки за підозрою в тероризмі або в загрозі нацбезпеці, блокувати інтернет-сайти, втручатися в електронні реєстри, встановлювати у підозрюваних негласне відео- й аудіоспостереження просто вдома, перевіряти їхню електронну пошту.

Спецслужбам також нададуть доступ до даних електронних реєстрів, баз даних – під приводом боротьби з хакерами. Також вони матимуть доступ до серверів провайдерів і навіть навчальних і бібліотечних фондів.

А в разі, якщо СБУ виявить якусь загрозу національній безпеці або запідозрить у тероризмі, то доступ до сайту та реєстрів може бути заблокований, а особисті речі фігурантів і поготів можуть вилучити на час розслідування. Причому блокувати сайти зможуть навіть без рішення суду. А інтернет-компанії змусять відкривати дані про своїх абонентів.

Також автори законопроекту хочуть узаконити і негласний доступ спецслужб до житла підозрюваних, дозволити проводити відеоспостереження та аудіозаписи в їхньому житлі або офісі, а також продивлятися  електронну пошту та месенджери.

Ще статті по темі

Back to top button