Суспільство (відео)

Унікальні документи та фото Української революції презентували в Чернігові (Відео)

У Чернігівському обласному молодіжному центрі урочисто відкрили історичну виставку «100 років боротьби. Українська революція 1917–1921». Організатором став Український інститут національної пам’яті, який, починаючи з 2017 року, працював над створенням стендів і узагальненням фактів для найбільш повної картини тих років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відкрилася виставка «Алея майстрів Чернігова»

«Вона показує, що Українська Революція – це становлення Української держави. Що нинішня держава – це продовження і відродження тієї держави, яка була з 1918 року. Тому що, починаючи з 22 січня, ми відзначаємо 100 років проголошення незалежності України. А вже 24 серпня 1991 року вона була відроджена», — розповідає представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Експозиціє складається з 21 тематичного банера, які налічують 250 фотокарток і документів, які показують, що в ці роки тривала не лише війна, а створилася держава. За чотири роки революції було надруковано українською мовою близько 26 мільйонів книг, існували сотні українських газет, розвивався український кінематограф. Започаткували державні символи та валютну систему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше в Чернігові експонується виставка Андрія Коваленка

«1 березня 1918 року навіть була прийнята грошова одиниця – гривня. І в нас вона так і залишається. Тризуб був державним гербом Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, і наш символ також тризуб».

Також у рамках виставки відвідувачі переглянули історичний міні-фільм про героїв Бахмача і Крут. Організатори запевняють: ця виставка – чудова можливість для учителів шкіл провести цікавий урок історії для своїх учнів. Протягом місяця вона буде відкрита для всіх небайдужих, а потім помандрує містами області.

Журналіст: Марина Шолох

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button