Культура

Вперше в Чернігові експонується виставка Андрія Коваленка (Фото)

Виставка живопису Андрія Коваленка вперше експонується в Чернігові. Андрій Коваленко – талановитий архітектор, художник, музикант. Твори художника знаходяться в музеях, храмах і приватних колекціях України та Європи.

Головний герой переважної більшості його іконописних творів – Ісус Христос. Дотримуючись канонів, він у кожній іконі досягає переконливої виразності, його пензель виводить на дошці образи, які доповнюють і розширюють межі сакрального живопису, водночас вказуючи на могутню силу Господа в усіх його іпостасях.

Центральне місце в експозиції займає картина «Коловрат», на якій зображена тисячолітня історія України у вигляді алегоричного колеса часів, яке котиться від Стародавності до Сучасності, від часів Трипільських і Скіфських культур через хрещення Київської Русі у 988 році Володимиром Великим в Середньовіччі, Козацький період боротьби за незалежність України, Новий час в складі Російської імперії, революцію і радянську добу – до проголошення Незалежності України у 1991 році. Але боротьба за незалежність ще триває і в Теперішній час у зоні АТО з 2014 року, пред’являючи нову ціну за останні тисячоліття. Від Київської Русі до Незалежної України – основний лейтмотив роботи. В центральній частині – славні Гетьмани України Козацької доби.

Текст та фото Віктора Кошмала

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button