Суспільство

Під Черніговом є Вертіївське море та міні-«Лас-Вегас»

Децентралізація має прихильників і противників, і в кожного свої аргументи на користь переконання. Через полярність позицій реформа почасти пробуксовує, бо людей лякають, що жодних спроможних громад не буде, радше, навпаки, – в селах позакривають школи, садки, ФАПи й інші соціальні заклади. Але народна мудрість вчить, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

Про життя в об’єднаних громадах «ЧЕline» пише багато і часто. Цього ж разу журналістські стежки завели до Ніжинського району – до Вертіївської ОТГ, що була створена на Чернігівщині в п’ятірці перших, у серпні 2015 року. Відтоді минуло більше двох років, тож про своє життя-буття вертіївцям є, що розказати, бо за цей відносно короткий проміжок часу воно кардинально змінилося і, що головне, – на краще.

Перші ОТГ на Чернігівщині почали повноцінно функціонувати на прямих бюджетних відносинах із 1 січня 2016 року. Упродовж 2016-2017 років вони отримували державну підтримку у вигляді субвенцій на формування інфраструктури. Ці суттєві кошти були вкладені в розбудову об’єктів громади. Тож у Вертіївській громаді вже багато чого зроблено.

«Міністерство регіонального розвитку, що відповідальне за реформу децентралізації в країні, високо оцінює досягнення Вертіївської ОТГ, а моніторять чимало показників. Приміром, у 2017 році в Чернігівській області налічувалося 16 громад, які перейшли на прямі бюджетні відносини. Серед них Вертіївська громада за рівнем фінансової спроможності посіла четверте місце після Гончарівської, Деснянської й Корюківської громад, які мають суттєві доходи податку з фізичних осіб. Це дуже висока сходинка, що свідчить про результативність. За рівнем власних надходжень на одного мешканця у Вертіївській громаді припадають майже 5 тисяч гривень. Для порівняння: найбільший показник в області 6,6 тисячі гривень – у Деснянській ОТГ, а найменший показник у нашій області ледь дотягує до двох тисяч гривень. Тож результат Вертіївської громади показують, що тут заробляють гроші. Також ОТГ майже вийшла на збалансований бюджет. Рівень дотаційності тут 0,5%», – сказала директор Центру розвитку місцевого самоврядування в Чернігівській області Ірина Кудрик.

Голова Вертіївської територіальної громади Ігор Мороз не втомлювався розповідати журналістам про зроблене за цей відносно короткий період часу. До того ж, свої слова підкріплював переконливими цифрами.

«У 2017 році до сільського бюджету зараховано 32 мільйони 426 тисяч гривень, що становить 103% від запланованого. Субвенцій отримано в сумі 108 мільйонів 85 тисяч гривень. Зокрема освітньої – 32 млн грн, медичної – 32 млн грн, на розвиток інфраструктури – 38 млн грн і 538 тис грн – на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Загальна сума власних доходів за 2017 рік становила 19 мільйонів 543 тисячі гривень, що становить 104% до плану», – зауважив Ігор Мороз.

Конкретні справи

Торік особлива увага в громаді була приділена сільським дорогам, що перебувають у комунальній власності ОТГ. Поточний ремонт зроблено на семи вулицях довжиною 14600 м.2. Відремонтовано також дороги з асфальтовим покриттям довжиною 3 км 455 м.

Весною та влітку у Вертіївці та селах Титівка, Мала Кошелівка й Бобрик, що увійшли до ОТГ, побудовано мережу вуличного освітлення. Тож місцевий люд називає свої населені пункти маленьким «Лас-Вегасом», де віднедавна завжди світло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громади прагнуть отримати у своє розпорядження комунальні лісгоспи

Узялися в громаді і за соціальні заклади, до яких упродовж багатьох років ні в кого не доходили руки.  Відремонтували школу, садочок, бібліотеку, систему опалення в музеї та ще багато чого.

Найбільш вдалим придбанням громади, на думку місцевих жителів, є шкільний автобус для підвезення дітей. На це витратили 1 мільйон гривень державних коштів і 680 тисяч коштів громади.

У селах Вертіївка і Мала Кошелівка встановлено зупинові комплекси. А в Малій Кошелівці ще й торговий павільйон.

Також торік завершились роботи в рекреаційній сфері. Влітку очистили копані водойми у Малій Кошелівці, а у вересні закінчилося будівництво водойми у Вертіївці.

І це ще не повний перелік того, що вже вдалося зробити.

Про побачене на власні очі

Журналістам не лише розповідали про зроблене, а й усе показували. Тож побували в місцевій школі, в дитячому садочку, в музеї, бібліотеці, з’їздили до Малої Кошелівки і на водойму, яку журналісти між собою охрестили Вертіївським морем. До речі, поблизу цього озера, глибина якого близько двох метрів, планують облаштувати пляж, зробити доріжки, розмістити торгові павільйони. Серед планів є й зариблення.

До речі, місцеві жителі вже збагнули, що проект перспективний, тож прилеглі до озера хати вже ніхто не продає. Імовірно, через деякий час планують здавати туристам за хороші гроші. Адже за всіма ознаками невдовзі у Вертіївці можна буде на славу відпочити від міського шуму.

У соціальних закладах вразили чистота і привітність. Не всюди в містах так щиро гостей зустрічають! А одна з колег-журналісток розповіла жартівливу історію, що в дитинстві тікала із дитячого садка, натомість до такого затишного й охайного, як у Вертіївці, ходила б залюбки. Атмосфера в дитсадку надзвичайно позитивна, а на подвір’ї – суцільна казка, і це попри те, що директор ДНЗ «Колосок» Яна Проценко зазначила, що двір не зовсім впорядкований, бо ще кілька днів тому на вулиці лежав сніг.

На добрі слова заслуговують і школа, і бібліотека. А ось у музеї журналістському десанту показали чимало цікавих експонатів, зокрема «Державний акт на вічне користування землею колгоспами». Як бачимо, «вічного» не сталося, й історія розставила все на свої місця…

Та повернімось до вражень. Приємно, що головна турбота в громаді – про комфорт усіх мешканців і перспективу для молоді. Тому думають тут не тільки про хліб насущний, а й про дозвілля. На щастя, сільським жителям є, де провести вільний час навіть у будні: можна пограти в теніс чи більярд або зайнятися спортом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Холминська громада продемонструвала творчий потенціал

А для школярів взагалі відкрили дві нові секції – вільної боротьби і боксу, хоч це і влетіло в копієчку.

«Це ідея більше моя, і дякую депутатам, що підтримали. Ми створили те, чого не було в нашому дитинстві. Спершу відкрили секцію боротьби. Виділили перші кошти в розмірі 100 тисяч гривень. За них придбали борцівський килим за 75 тисяч і тренажери. Знайшли тренера – майстра спорту Сергія Овсієнка, який також є директором КП «Культурно-спортивний комплекс», де й працюють секції.  

Далі за спонсорські кошти облаштували для дітей душ, туалет і зробили косметичний ремонт усередині будівлі.

Також сільська рада виділила гроші на облаштування боксерської секції, спонсори подарували ринг, щоправда, не зовсім новий, але нічого страшного.

Роботи з впорядкування приміщення спортивного комплексу не припиняються, тож сподіваємось, що невдовзі воно ще покращиться», – зазначив Ігор Мороз.

Також цікаво, що боксерську секцію довірили спортсмену, якого тренував колишній наставник всесвітньовідомих братів Кличків. Тож, сподіваємось, що через кілька років Вертіївка пишатиметься вже своїми чемпіонами.

PS. Загалом на оглядини всього, що змінилось у громаді, витратили майже день. Радує, що наповнили його тільки позитивні та приємні враження. Хоча Ігор Мороз зізнався, що два роки тому, коли створювалася громада, легко не було. Не все райдужно і тепер, бо працювати доводиться багато, не на все вистачає коштів та сил і є чимало законодавчо неузгоджених питань щодо функціонування ОТГ.

Але, попри всі негаразди, результату досягають ті керівники, які не бояться труднощів і роботи. Бо сидіти і нарікати, що все погано, значно легше, ніж діяти та стукати в усі двері. Тож, мабуть, проти децентралізації агітують саме ледарі, які не хочуть і пальцем об палець вдарити.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

2 коментарів

Back to top button