Суспільство

28 липня – День хрещення Київської Русі-України

День Хрещення Київської Русі-України — державна пам’ятна дата в Україні на честь Хрещення Русі, що відзначається щорічно 28 липня — у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира.

Державне свято встановлене в Україні в рамках святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року № 668/2008 «Про День хрещення Київської Русі-України».

28 липня вважається днем смерті Володимира (980-1015), а саме хрещення найбільш ймовірно відбулося 14 серпня (за новим стилем) 988 року. Цей процес був тривалим, адже князю для об’єднання земель та посилення влади необхідна була зміна релігії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи буде в Україні помісна церква: позиція Президента і чернігівських священиків

Згідно з Повістю временних літ, Володимир ще до хрещення пройшов випробування вірою. Волзькі болгари пропонували йому прийняти іслам, Рим – католицтво, а хозарські євреї – іудаїзм.

Одначе князь Володимир вибрав православ’я. Вирішальною була подорож до Константинополя. До того ж, його бабуся – княгиня Ольга – була православною християнкою. Її охрестили у столиці Візантії ще в 955 році.

Хрещення князя Володимира відбулося в Херсонесі. Тут він збудував церкву на честь святого Василя, ім’я якого він отримав при хрещенні. Повернувшись до Києва, князь охрестив своїх синів і підданих, а також розігнав своїх язичницьких дружин.За його наказом були знищені вівтарі та ідоли древніх богів. Масове хрещення населення відбулося в Дніпрі.

Хрещення Русі князем Володимиром було лише продовженням тривалого процесу християнізації українських земель. Різноманітні джерела вказують на те, що християнство з’явилося тут задовго до Володимирового хрещення – ще у І столітті, коли у Києві перебував апостол Андрій Первозваний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині показали унікальні чудотворні ікони

Є також дані про перших християн-мучеників у Криму, зокрема про загибель одного з перших Римських архиєреїв Папи Климентія І.

Більш того, у літописах йдеться про хрещення князя Аскольда у 860 році під час походу на Константинополь, який нібито навіть намагався хрестити киян, але у 882 році його вбили.

Проте християнські спільноти в Києві залишилися, про що свідчить договір Русі з Константинополем, укладений за князя Ігоря у 941 році.

Нове піднесення християнства на Русі розпочалося при святій княгині Ользі, яка визнана також рівноапостольною.

Ще статті по темі

5 коментарів

  1. Жиденько,жиденько паломников на филаретовском шествии, зато безбожников активистов с прапорами набежало как саранчи.До речі чому філаретка без прапору,не патріот чі шо

  2. А хто звернув увагу??? Що співали ці ходаки??? Жодної молитви !!!

    1. Нафіг їм ці молитви і ікони, це ж хода віруючіх, тому там лунали кричалки смерть ворогам і бабці активістки несли плакати ні рускому міру

  3. Якщо відняти тих кого примусово привезли то виходить 500 — 1000 чол

  4. Хахаха,навезли бюджетников да активистов разных мастей, половина из которых может и в церковь никогда не ходит и даже «отче наш» не знает)))Вот такое оно,политическое православие по-украински. Интересно,что бы филаретка делал без завезенных в скотовозах учителей да госслужащих?

Back to top button