КультураСуспільство (відео)

На Чернігівщині показали унікальні чудотворні ікони (Відео)

На Чернігівщині було чимало чудотворних ікон. Лики святих зцілювали хворих, творили чудеса та рятували від горя. Багато з них вивезені за кордон, або ж зберігаються в приватних колекціях. Деякі з них повертають у сіверські Божі храми. У Чернігівському обласному художньому музеї імені Галагана відкрилася особлива виставка – експозиція копій чудотворних ікон. Виставку приурочили до 1030-річчя хрещення Київської Русі-України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Валу відкрилась виставка у стилі фолк арт

«Саме християнство сприяло тому, щоб припинилися міжусобиці і щоб країна об’єдналася в єдину державу. Цей день є днем пам’яті і шани нашим предкам, які доклали чимало зусиль до розбудови нашої державності, укріпленої православною вірою», — розповідає Олена Пономаревська, заступник директора з наукової роботи Чернігівського обласного художнього музею імені Галагана.

Ця виставка корисна також і з погляду просвітницького, адже ікони XVII-XVIII століття – це чернігівське бароко.

«Це ікони XVIIXVIII століття. Більшість таких ікон – це народна творчість. Автори не мали певного імені і, можливо, навіть не підписували. Не було моди такої підписувати. Особливо ікони. Це стиль українського бароко. Це стиль українського іконопису. Воно вільне, без певних рамок. У цих іконах є також цінність історичного народу», — відзначає Роман Кіник, настоятель Катерининської церкви.

Загалом в експозиції представлено зо два десятка копій ікон. Виставку може відвідати кожен охочий – вхід вільний.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. В библии написано, что нельзя поклоняться вещам и обожествлять вещи. Как вы прокомментируете данный факт?

Back to top button