Суспільство (відео)

У Сновську планують перетворити старий клуб залізничників на новітній лофт-центр (Відео)

У Сновську планують реконструювати колишній клуб залізничників. На базі столітнього приміщення міська влада хоче створити сучасний лофт-центр для молоді. До того ж, окрім соціального характеру, проект передбачає й економічне значення. Адже кошти за оренду приміщень поповнюватимуть бюджет громади.

«Відремонтовані приміщення планується здавати в оренду підприємцям або тим, хто ще планує займатися підприємницькою діяльністю. На другому поверсі хочемо створити хостел, оскільки наразі в нас немає готелю. Тому відвідувачі громади можуть у нас зупинятися, а ми будемо отримувати додаткові кошти», — розповідає  Ірина Мундурс, заступник начальника відділу економічного розвитку та інвестицій Сновської міської ради.

Окрім цього, в приміщенні мають розмістити кінотеатр, музей, клуб підприємців, творчі майстерні та ретрокафе. Автори проекту хочуть максимально зберегти зовнішній вигляд клубу залізничників, зробивши лише косметичний ремонт. Адже будівля становить історичну цінність, а на її базі навіть знімали серіал «Важкий пісок». Таку ідею повністю підтримують і жителі Сновська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церква, клуб і господарство: життя на селі як воно є

«Я тут виріс. Тому й за. Якщо будівлю знесуть, то тут нічого не буде, а так хоч щось для людей. Я – за».

«Це така пам’ятка. Дивіться, тут стільки різьби красивої, треба його відновлювати. Гарний клуб, у молодості ходили сюди».

«Класна будівля, така гарна. Тут архітектура така класна, різьблені всілякі штуки. Хотілося б, щоб клуб відновили, бо в похмурі дні він наче з фільму жахів. Якби тут ще щось хороше відкрили, було б взагалі прекрасно».

«Бажано, щоб із цієї будівлі щось зробили. Щоб пам’ятали наші діти, внуки. І всі будуть задоволені, якщо тут щось відкриють. Будемо відвідувати, будемо допомагати. Ми завжди тут на суботники виходимо».

Загальна вартість проекту становить майже 23 мільйони гривень. Із них 5 мільйонів – це кошти громади, решту фінансів залучатимуть із Фонду регіонального розвитку в тому разі, якщо лофт-центр набере достатньо балів для перемоги в конкурсі проектів, яких цього року налічується більше двохсот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коня та вдалої сесії: жителі Сновська розповіли, чого вони хочуть у новому році

«Буде засідання комісії, на якому розглядатимуть, можливо, громада презентуватиме свої проекти. Зараз вони просто подали, їх буде допущено до оцінювання, і членам комісії дадуть певний термін строку оцінювання проектів. Виставляються бали – і потім підсумки оцінювання будуть наступного року», — говорить Ірина Помеленко, начальник відділу державних інвестицій Чернігівської ОДА.

Реалізація таких планів стала можливою завдяки впровадженню президентської реформи децентралізації. Якщо раніше за рік у Сновську могли реалізувати у середньому п’ять проектів, то від моменту створення ОТГ їх кількість збільшилася до 42.

Тоді як за той же термін до створення ОТГ впроваджувалось у життя лише 11.

«Закуплено протягом двох останніх років від моменту створення громади п’ять одиниць техніки для Щорського ЖЕД. Відремонтовано дуже багато обєктів соціальної сфери. Це і школи, і садочки, і заклади культури, і медицини. Придбано дитячі майданчики і минулого року, і цього. Дуже багато зрушень. Усі перелічити дуже важко», — розповідає Ірина Мундурс, заступник начальника відділу економічного розвитку та інвестицій Сновської міської ради.

Зі створенням громади Сновська ОТГ почала отримувати державну підтримку у вигляді субвенцій на соціально-економічний розвиток. Зросли і власні надходження. Так, до створення громади у 2015 році бюджет Сновська налічував 32 млн гривень на рік, а за час її існування власні надходження збільшилися вдвічі.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Роман Лазун

Ще статті по темі

Один коментар

  1. удивительно дешево 23 миллиона

Back to top button