Суспільство (відео)

Екзотична хвоя і новорічні красуні за безцінь: на Чернігівщині процвітають «ялинкові базари», що не потребують реклами (Відео)

Купити новорічне дерево за 50 гривень реально. Міські ялинкові базарчики — це лише невелика тінь, враховуючи асортимент продукції, ялинкових майданчиків чернігівських лісгоспів.

«У середньому за рік створюється 50 гектарів плантацій новорічних ялинок. Новорічні ялинки заготовляють також на рубках формування й оздоровлення лісів»,- Володимир Перев’язко, головний спеціаліст відділу лісового господарства Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Зараз на Чернігівщині зростає близько 1,7 мільйона штук новорічних дерев. На ялинкових базарах лісгоспів продукція постійно оновлюється, на замовлення можна придбати потужні екземпляри під 5 метрів і більше.

«Базар завжди на вищому рівні, як то кажуть».

«Завжди є вибір».

«Ялинку я вибираю для себе, для дому. Ялинковий базар гарний, ялинок достатньо».

«Кожного року користуємося їхніми послугами. Дуже задоволені».

У Городні ялинковий базар щорічний. Відбувається поблизу центральної садиби Городнянського лісгоспу. Ціни приємно дивують.

«Ціни починаючи від 50 гривень. Це до метра. І якщо вона 4-5 метрів, то це 260 -500 гривень»,- Сергій Заяць, головний лісничий Городнянського лісгоспу.

Уся реалізована продукція проходить через електронний облік – біркується.

«На них вішається бірка. І через спеціальні програми в «андроїді» можна відсканувати, і воно видасть з якого це лісгоспу»,- Сергій Заяць, головний лісничий Городнянського лісгоспу.

Розпочався ялинковий базар з 16 грудня і триватиме до Нового року. Люди більше віддають перевагу сосні, ніж ялинці. Адже та більше стоїть, не осипаючись. Але новорічна сосна і ялина — не єдині, як то кажуть, хвойні досягнення Городнянського лісгоспу. 6 років тому тут створили розсадник декоративних вічнозелених дерев.

«Був такий задум, щоб вирощувати вічнозелені деревця. Вирощується понад 3 тисячі рослин. 30 різних порід вирощується»,- Олександр Ковтун, лісничий Городнянського лісництва.

Ще більше дивує ціна — від 70 до 200 гривень. Декоративна хвоя спочатку вирощується з насіння в розсаднику, далі пересаджується на більші площі. Те саме відбувається і з сосною. Бачимо спочатку маленькі «їжачки». Це найменші екземпляри, які проросли з насіння. Коли вони підростають, їх пересаджують.

За масивами новорічного дерева наглядають, охороняють. Незважаючи на те, що ялинкове лісокрадство сьогодні майже відсутнє. Невигідно.

«На сьогодні краще купити готову ялинку, ніж виїжджати в ліс за нею. Штрафи від 200 гривень до півтори тисячі»,- Олександр Ковтун, лісничий Городнянського лісництва.

На сьогодні Городнянський лісгосп уже реалізував понад дві тисячі одиниць новорічного дерева. Проте це не межа. Пік попиту припадає на останні дні перед Новим роком.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button