Суспільство

Новий коронавірус: що варто знати

За інформацією Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» станом на 22 січня 2019 року згідно звіту Європейського центру по контролю та профілактиці захворювань в м. Ухань (провінція Хубей, Китай) та інших провінціях Китаю, а також Таїланді, Японії, Південній Кореї та США було зареєстровано 448 лабораторно-підтверджених випадків коронавірусної інфекції ( nCoV), в тому числі 9 летальних.

441 випадок було зареєстровано в різних провінціях Китаю, з них — 102 випадки з тяжким перебігом. Чотири випадки nCoV було виявлено у Таїланді, 1 випадок Японії, 1 у Південній Кореї та один — у США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не заразитися коронавірусом від посилки з AliExpress: лікарка дала поради

Зважаючи на наявну на даний момент інформацію, Європейський центр по контролю та профілактиці захворювань вважає, що: потенційний рівень загрози від спалаху нового коронавірусу 2019-nCoV є високим; подальше його розповсюдження по світу є дуже вірогідним;

Епідситуація в області на сьогоднішній день благополучна.

Коронавірусна інфекція — вірусне захворювання з групи гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), що характеризується ураженням верхніх відділів респіраторного тракту та незначно вираженою інтоксикацією із доброякісним прогнозом за виключенням особливих варіантів — тяжкого гострого респіраторного синдрому (SARS, ТГРС), близькосхідного коронавірусного респіраторного синдрому та нового уханського, що виник 2020 року і ще немає сталої номенклатурної назви.

Джерело інфекції — хворий або носій коронавірусів. Механізм передачі — повітряно-крапельний. Сприйнятливість до вірусу вкрай висока, 80% дорослих мають антитіла до коронавірусів. Пік захворюваності припадає на зимні місяці.

Коронавіруси зумовлюють переважно ураження верхніх дихальних шляхів. Лише у дітей є випадки ураження бронхів і легень.

Інкубаційний період триває 2-5 днів. Клінічні ознаки неспецифічні. Характерні першіння або біль при ковтанні, чхання, помірний головний біль. Ведучим (а часто основним) симптомом є риніт. Температура тіла частіше нормальна або субфебрильна. Загальна тривалість захворювання 5-7 днів. Можуть уражатися, особливо у дітей, не тільки верхні, але і нижні відділи дихального тракту, що проявляється кашлем, болем у грудній клітці при диханні, свистячими хрипами, утрудненим диханням.

Лікування хвороби симптоматичне, специфічного лікування та вакцино профілактики на сьогодні не існує.

ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

 

Ще статті по темі

Back to top button