Суспільство (відео)

У Чернігові лікарі розповіли про наслідки COVID-19 та випадки повторного зараження (Відео)


Коронавірус уже впевнено ввійшов у життя суспільства, і з таємничої загрози перетворився на небезпечну реальність. Реальність, яка насамперед, за словами лікарів, загрожує людям зі слабким здоров’ям.

«Це досить тяжке захворювання, й у різних людей, залежно від стану імунітету, наслідки можуть бути різними. Якщо у нас є хронічні захворювання, то насамперед уражаються хворі органи», — Марина Єрецька, лікар-пульмонолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Урядом запроваджено перелік карантинних обмежень, які діятимуть з 19 грудня 2020 року на всій території України

Як пояснюють медики, наслідки перенесеного захворювання досить непередбачувані, і від них страждають хронічно хворі системи органів. Але є й стандартні посткоронавірусні відчуття.

«Може спостерігатися серцебиття, може бути швидка втомлюваність, слабкість, задишка», — Марина Єрецька, лікар-пульмонолог.

Багато що залежить від перебігу захворювання та стану імунітету. Відновлення триває від кількох тижнів  до трьох-чотирьох місяців. При цьому людина вже не є носієм вірусу.

«Людина перестає бути заразною приблизно днів через 10. Тоді минає пік заразності. Проте прояви хвороби можуть тривати й надалі», — Марина Єрецька, лікар-пульмонолог.

Також медики радять людям, які перенесли COVID-19, не втрачати пильності, адже хвороба може повертатися.

«Берегтися в будь-якому випадку потрібно, оскільки імунітет непостійний і зберігається від одного до 5-6 місяців. Уже в Чернігові є випадки повторного зараження», — Марина Єрецька, лікар-пульмонолог.

Більш того, характер перебігу хвороби у випадку повторного зараження може бути не менш складний, ніж першого разу. Загалом же, за словами медиків, людям, які перехворіли, варто бути обережними, адже ослаблений імунітет може стати воротами для проникнення в організм інших вірусів чи бактерій.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button