Суспільство

На Чернігівщині росте алея, яку посадили представники різних областей України

Чернігівщина – регіон особливий. Адже в нашій області є багато такого, чого немає в інших куточках України. Це архітектурні перлинки, історичні пам’ятки і, як з’ясувалося, «Алея миру і єднання», що росте в Носівці.

Ідея закласти таку алею виникла ще в 2017 році, а реалізований задум був не одразу – 3 травня 2019 року.

«Як директор Носівського будинку культури я їздив у багато областей на семінари і саме в той час зародилася ідея створити таку алею. Цю ідею озвучував начальнику відділу культури і туризму міської ради Людмилі Іванівні Антонович, а вона просила голову громади, аби задум втілити у життя. І в якийсь час постало питання: або ми це зробимо, або Прилуки. І голова нашої громади цю ідею підтримав.

Таблички для алеї виготовляв Чернігівський обласний центр народної творчості», – у коментарі для ЧЕline зазначив В’ячеслав Ворошилов, директор Носівського будинку культури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Носівці хочуть показати найкращі надбання світу та місцевий колорит: потрібна підтримка новаторського проєкту

Ідеї, якою має бути ця алея, пропонували різні. Зокрема, пан В’ячеслав пропонував, що це має бути калинова алея. Адже у світі налічується 50 різновидів калини – жовта, червона, чорна, чорно-червона. І люди взагалі не знають, що така калина є. Задум чудовий, але потрібного посадкового матеріалу тоді не було, а час посадки алеї підтискав. То вирішили саджати суто українське дерево: ялівець, який стовідсотково приживеться, і тую карпатську. А перед цим у Носівці пробували саджати смереки, але вони не прижилися.

«Що ми хочемо висадити, вирішили швидко. А де – ще думали. І потім було вирішено, що біля будинку культури. І всі погодилися. Посадили під час проходження в Носівці Всеукраїнського семінару директорів обласних центрів народної творчості. Не було хіба що Криму, Донецька, Одеси. А представники всіх інших областей приїхали», – зазначила Людмила Антонович, начальник відділу культури і туризму Носівської міської ради.

«Алею миру і єднання» доповнюють і продовжують робити привабливішою й оригінальнішою.

«Цьогоріч ми досадили туди троянди. Також там повинна бути наша вишиванка-плетінка у вигляді орнаменту, виготовлена з шишок. Ми їх хочемо назбирати багато і пофарбувати в жовто-синій колір. До речі, геотекстиль, потрібний для цієї композиції, вже у нас є», – повідомив директор Носівського будинку культури.

Від ідеї з калиною теж не відмовилися.

«Наприклад, є місце, де відпочивають люди на лавочках. А ми висадимо поруч усі можливі калини. І поставимо таблички, на яких буде зазначено, який це вид калини, де росте й таке інше. Наприклад, є канадська калина, яка дуже незвичайна на вигляд. Ми навіть і не знали б, що то калина. Нам потрібен символ, що уособлюватиме збереження та поширення української культури», – пояснює В’ячеслав Ворошилов.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button