Суспільство (відео)

Небезпека антисептиків: дерматолог розповіла про загрозу від «вбивць вірусів» (Відео)

Невід’ємний атрибут коронавірусного життя. Антисептик. Як маска, як вакцинація, цей елемент боротьби з вірусами надійно прижився в пандемічних умовах.

Але антисептики не для всіх є нешкідливими захисниками, бо можуть спричинити контактно-алергічні реакції

«На антисептики можуть бути контактно-алергічні реакції, що можуть проявлятися не тільки на шкірі. Ми ці антисептики вдихаємо. Можуть бути проблеми з верхніми дихальними шляхами. Проявляється почервоніння. Дискомфортні відчуття у вигляді свербежу, печії. Можуть бути папульозні висипання», — Марія Грибовська, дерматовенеролог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Надмірна засмага в дитинстві загрожує смертельними хворобами у дорослому віці: на Чернігівщині сплеск онкодерматологічних захворювань (Відео)

Із часом до висипів може доєднуватися бактеріальна інфекція. Щоб уникнути небажаних реакцій, необхідно вибирати якісний продукт.

«Рекомендую користуватися антисептиками, купленими саме в аптеці. Склад там якісніший. До них не додають якихось ароматизаторів або інших шкідливих речовин, які переважно й зумовлюють оці контактно-алергічні прояви. Ті антисептики, які різнокольорові, куплені в мас-маркеті, куплені в супермаркеті на касі. Оці антисептики якраз спричиняють контактні дерматити», — Марія Грибовська, дерматовенеролог.

У складі антисептика повинно бути не менше як 70% спирту. Також оброблення рук має бути ретельним.

«Щоб обробити та отримати дезінфекцію, нам треба нанести на руки не менше ніж три мілілітри. Це досить багато. Зазвичай звикли кілька разів бризнути і розтерти. Насправді цього недостатньо», — Марія Грибовська, дерматовенеролог.

Загалом же ті люди, які схильні до контактно-алергічних дерматитів, повинні використовувати антисептики лише в надзвичайних випадках.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button