Суспільство (відео)

Внесок у благоустрій чи примусова праця: чи законна вимога вийти на суботник (Відео)

У дворах, парках, територіях біля офісів та установ навесні закипіло активне прибирання. Мешканці Чернігівщини масово виходять на суботники.

«І комунальники, і просто люди, зараз багато людей самі виходять, прибирають біля будинків».

«Біля свого місця роботи чому б не прибрати? Зробити свій внесок у добру справу».

«Праця стимулює до чогось корисного, а по-друге, якщо місто чисте, то приємно тут жити. У нас примусово якось нема, якщо в людини є причина не йти, то вона не йде. Якщо людина не захоче прибирати, то вона і не піде».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юристів «відправили» у смартфон: чернігівці зможуть простіше отримувати правову допомогу

Однак участь у суботниках не завжди добровільна. Часто буває так, що керівництво примусово долучає підлеглих до такої роботи. Але насправді це заборонено законодавством.

«Жодним нормативно-правовим актом, який діє на території нашої держави, не передбачено взагалі таке поняття, як суботник. Кодекс законів про працю, що регулює правовідносини між працівниками та підприємством, теж цього не передбачає. Керівники підприємств у стилі комунізму примусово заганяють робітників працювати. Але ми знаємо, що в Україні примусова праця заборонена. Для цього є комунальні служби, які мають прибирати. Вони діють на підставі статутів, відповідних договорів із міською владою. Вони це повинні робити», — Сергій Слєпченко, правозахисник.

Правозахисник каже, що працівники підприємств можуть просто відмовитися від участі в суботниках.

«На території області діє інспекція з питань праці. У Чернігові ця інспекція є. Людина може туди із заявою звернутися, викласти всі обставини і це підлягає перевірці. Інспекція же винесе припис, а це 100% буде негативно для керівництва. Але треба довести, що тебе примусово загнали на цей суботник. Доказом може бути запис розмови, відео зйомка», — Сергій Слєпченко, правозахисник.

За словами Сергія Слєпченка, суботники – це виключно добровільна справа. В іншому випадку керівників підприємств може очікувати навіть кримінальна відповідальність.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button