Суспільство (відео)

Розпродаж за безцінь: більшість облради нехтує природними ресурсами Чернігівщини (Відео)

На Чернігівщині ліси – одне з головних природних багатств області – за копійки продають бозна-кому, а більшість Чернігівської обласної ради при цьому робить усе, щоб знехтувати прозорістю та конкурентністю на ринку лісопродукції.

Так, на останній сесії вимоги представників політичної партії «Наш край» були відхилені.

«Мною як депутатом обласної ради було внесено рішення, яке пропонувало реалізацію лісопродукції через електронну систему «Прозорро». Це мало б наслідками збільшення доходів, тому що станом на сьогодні ніхто не розуміє, яким чином продаються ліси на Чернігівщині. Мається на увазі: ліси через «Облагролісгосп». Це збільшення надходжень і – що не менш важливо – зменшення корупційної складової», — Ігор Романенко, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше за останні 10 років: на Чернігівщині судитимуть чоловіків, що знищували ліси

«Обов’язковий продаж деревини з аукціону. Є прописана методика, згідно з постановою Кабінету Міністрів, щоб реалізовувати деревину через аукціони. Це збільшить надходження та прибуток комунального підприємства, а також, відповідно, має збільшити відрахування до обласного бюджету», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

У відповідь більшість навіть не допустила питання до голосування.

«Більшість обласної ради не прийняла цього рішення, і навіть не те, що не прийняла, а проголосувала про зняття цього рішення з порядку денного. Це, на мою думку, ганебне ставлення до бюджету», — Ігор Романенко, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Так само були відхилені пропозиції, щоб зобов’язати «Облагроліс» відраховувати 50% прибутку до обласного бюджету.

«На сьогодні «Облагроліс» жодної копійки не перераховує ні до обласного бюджету… жодної копійки з прибутку, ні до бюджетів місцевих. Тобто до бюджетів громад. Потрібно ефективно керувати комунальними підприємствами й отримувати, відповідно, прибутки», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Передавати будемо тільки пеньки»: на Чернігівщині громадам не хочуть віддавати ліси (Відео)

Аргументація, що прибуток використовується на інвентаризацію лісів, не є переконливою, адже до цього було прийнято рішення про виділення 20 мільйонів гривень з обласного бюджету на ту саму інвентаризацію.

Так само заговорюванням є аргументи, що буцімто аукціони підвищать ціну на дрова для бюджетних організацій і населення.

«У цьому нашому проєкті рішення закладено, що населення та соціальні заклади мають можливість придбати деревину не з аукціону, а через співпрацю з райагролісгоспами», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

У той час як обласна рада «прикриває» роботу «Чернігівоблагролісу» без аукціонів, керівник цього комунального підприємства Денис Усіков відмовляється що-небудь коментувати – після згоди на зустріч він перестав відповідати на телефонні дзвінки. Також не було його і на робочому місці.

Лісова ж галузь обласної ради продовжує перебувати в тіні, що забезпечує можливість здійснювати активний продаж лісових ресурсів.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button