Суспільство (відео)

Нова система харчування для дітей: як приживається реформа у громадах (Відео)

Із нового року всі навчальні заклади повністю перейшли на нове харчування за системою ХАССП. Її основна мета полягає в тому, аби забезпечити корисне та смачне меню для дітей. У Кіптівській громаді зазначають, що така реформа назрівала вже давно і стандарти треба змінювати, відповідно до тих, що зараз існують у суспільстві. Однак варто було розпочати реформу з навчання для кухарів. До того ж для приготування багатьох страв потрібне обладнання, якого в багатьох закладах немає.

«Існує субвенція, за якою виділяють кошти на харчоблоки. В масштабах держави ці кошти не є великими. Все покладено на місцевий бюджет. Тобто вона дуже потрібна, але щоб вона стартувала і показала себе добре, потрібен певний час», — Станіслав Пузирний, начальник відділу освіти Кіптівської сільської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські дитсадки та школи повністю перейшли на нову систему харчування

Людмила Дмитрівна пропрацювала кухарем у школі 35 років. Каже, що переходити на нове меню було складно, навіть побоювалася, що не зможе готувати за новими стандартами. Однак зараз уже на повну готує нові страви. Вона розповіла, що в Прогресівській школі харчування за Клопотенком почали ще у 2020 році. По 2-3 рази на тиждень дітям пропонували нові страви. З вересня минулого року це меню в них уже щодня.

«Для дітей, звісно, перейти з того харчування, яке було раніше, і тепер… ну, декому складно, декому подобається. Різні думки, різні смаки у кожної дитини. Дуже подобається бульйон із селерою, із курячою фрикаделькою, рис паелья, нагетси. Ми стараємося, щоб харчування було різне, щоб на всі смаки. Менше кладемо цукру. Не всім подобається. Так само і сіль. Кажуть, що треба підсолити. Ми стараємося, щоб вони не підсолювали, щоб їли менш солодке та менш солене», — Людмила Силенок, кухар Прогресівської ЗОШ І-ІІІ ст.

«Не подобається те, що незвичне або що без солі. Іноді це більше не подобається не стільки дітям, скільки самим кухарям, тому що їм не хочеться навчатися. Але тут ми намагалися стимулювати їх. Ми прийняли програму на сесії та дали надбавку нашим кухарям, щоб зацікавити їх навчатися. Щоб він не казав: що ви на мені експериментуєте, а я за це нічого не отримую», — Станіслав Пузирний, начальник відділу освіти Кіптівської сільської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові підвищують вартість дитячого харчування: скільки платитимуть в садочках і школах

Дещо залишилося незмінним. Наприклад, борщ, рибна котлета. Щодня діти їдять салати. Однак фаворитом серед страв залишається випічка та мазанка.

«Моя улюблена мазанка. Це такий хліб і на нього намазують масло. Це мазанка. Мені подобається мазанка, булочки з маком», — Марія, другокласниця.

«Мазанка, булочка з яблуком. І все. Борщ подобається і м’ясо. Риба, картопля, салат», — Максим, другокласник.

«У нас є другий обід, тому що діти всі приїжджі, тому що діти повертаються о 5-й вечора. Вони тут з 11-ї. Для них тривалий час, вони можуть зголодніти. То в нас на другу годину, на о пів на третю запроваджено другий обід. Це мазанка, булка, батон із маслом або випічка: булочка з капустою, з яблуком, з маком», — Людмила Силенок, кухар Прогресівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Начальник відділу освіти громади розповів, що батькам і дітям дали можливість обирати страви, які більше до вподоби. Вивчаючи цей досвід і дивлячись, як діти їдять, певні страви залишають у меню. Інші прибирають або удосконалюють.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button