Суспільство

Подружжя з Коропа вирощує найдорожчу у світі спецію

Декілька років тому наша газета писала про Юрія Дечка. Тоді героями горизонтівської публікації був чоловік-експериментатор та його чуфа — земляний горіх, який Юрій садив у Крисках, звідки сам родом. На той час чуфу у наших краях, мабуть, ніхто і не вирощував, принаймні, на таких великих площах, як герой нашої розпо­віді. Вирощував і продавав. До речі, від чуфи коропчанин не відмовився: садить її і зараз. Чимало. 20 соток. Щоправда, цього року через війну площі дещо менші. Хоча ринок збуту налагоджений, то ж тільки давай продукцію. Навіть відходи рибалки забирають на приманку.

Та Юрій у душі, вочевидь, — любитель експериментувати. Бо знову взявся за нову і незвідану у наших краях справу — розводити шафран, який у народі прийнято називати крокус. Утім, на наших клумбах ростуть декоративні крокуси. Чоловік же розводить той шафран, який вважається найдорожчою пряністю у світі. Має ця спеція своєрідний аромат та гіркуватий присмак. Використовують шафран у ку­лінарії як приправу, а також як природний барвник до супів, страв із м’яса та рису. У харчовій промисловості застосовують його для підфарбовування різноманітних продуктів: вершкового масла, сиру, бу­лочних та кондитерських виробів, кремів, цукерок, напоїв тощо. Цінний шафран і своїми лікувальними властивостями.

Та беручи до уваги його золоту ціну, чи-то спеція, чи-то ліки шафранові не на кожен день і не для кожного гаманця.
Як же виникла шафранова ідея? Ви­являється, зовсім випадково.

— Три роки тому приїхали до мами на день народження. Було це першого лис­топада. По телевізору саме йшли новини, розповідали, що на Херсонщині фермери закінчують збирання врожаю шафрану. Зу­пинився, стало цікаво, що то за квітка така, за яку дають такі великі гроші? Там, на Хер­сонщині, збирають, а у нас — ні. Чому? І в голові відразу промайнула думка: «А чому б і собі не спробувати?» — згадує чоловік той момент, коли вперше почув про цю пряність, на якій можна заробити.

Отож почав вивчати інформацію про шафран, а заодно збирати і гроші на цибу­линки квітів, бо ж вони дуже дорогі. Спо­чатку замовив кілограм цибулинок шаф­рану, віддавши за кілограм 350 гривень. Десь у середині листопада, коли вже перші морози почалися, трохи посадив у себе на городі. Укривав шафранову латочку, аби цибулинки не померзли. І став з цікавістю чекати: виросте що навесні чи ні. Виросло. Недаремно вкинуті у землю гроші.

— Торік уже посадив дві сотки шафрану. За кілограм цибулинок уже платив по сім доларів. На один метр квадратний потріб­но десь 0,7-0,8 кг шафрану, — розповідає чоловік. — А цього року навесні посадив ще сім соток із хвостиком. Але засаджував уже своїми цибулинками, вирощеними на коропській землі. Цибулинки нормально переносять зиму, витримують до 20 гра­дусів морозу. Садити треба у глибину від 10 до 15 сантиметрів, як картоплю. Але глибину треба регулювати. Якщо хочете, щоб було багато квітів, то треба садити глибше, якщо треба, щоб і квіти були, і ци­булинки, то варто садити на глибину 10-12 см. А якщо вам потрібні тільки цибулинки, то треба садити ще вище до поверхні. Час­тину шафрану я посадив на квіти, частину — на цибулинки.

Дорога квітка любить і руки золоті

Гостювали ми в Юрія, коли шафран саме починав цвісти. Масового цвітіння не було, але поодинокі фіолетові квіточки, такі ніжні та тендітні, милували зір.

— Ось ці жовтогарячі тичинки, — показує чоловік, зірвавши квіточку, — і є найдорож­чою спецією у світі.
Чому найдорожча? Бо цвітуть квіти лишень раз на рік, а тривалість цвітіння коротка — не більше двох тижнів. Пік цвітін­ня цих тендітних квітів припадає на другу половину жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі Коропської громади збирають допомогу для переселенців

Інший момент, який впливає на ціну. Процес збору шафрану — трудомісткий. Збирання квітів, відщипування жовтога­рячих ниточок, сушіння, фасування — усе ручна робота, майже ювелірна.
Ну, і третя причина, чому шафран до­рогий, — це його лікувальні властивості.

Шафран для Дечків можна вважати став справою сімейною, адже кожен до­кладає своєї праці.

— Щоранку ми з дружиною збираємо кві­ти. Бажано це робити зранку і в той момент, поки квітка повністю не розпустилася. Тоді легше відривати ось ці тичинки, яких у квітці в основному три. Квітка цвіте тільки три дні, тому варто своєчасно все робити.

Та у тата й мами є і два помічники: п’ятирічний Гліб та дванадцятирічний Артем.

— Тільки внесла до хати квіти, як малий уже біжить. «Мам, я буду відривати ни­точки», — розповідає Вікторія, дружина екс­периментатора. — Терпіння у хлопців ви­стачає сидіти над цією копіткою справою.

Коли тичинки відщипані, їх треба ви­сушити при температурі сорок градусів. У сушеному вигляді шафран має вигляд тонких темно-червоних ниточок, які при змішуванні з рідиною або продуктами забарвлюють їх у жовтогарячий або по­маранчевий колір.

Після того, як шафран висушений, господарі фасують його по одному граму в скляні малесенькі пляшечки.

— А ви використовує шафран у своєму меню?

— Звичайно, діти люблять чай із шафра­ном. Додаємо його в плов, у м’ясні страви.

Не могли не поцікавитися, скільки ж грамів шафрану Юрію вдалося торік на­сушити із двох квітучих соток.
— Десь до тридцяти грамів насушив, — відповів чоловік.

— А яка нині ціна на шафран?
— На сьогодні один грам шафрану ко­штує 250 гривень. Попит на шафран є. Торік трішки продав, але поки що я ставку роблю на розведення цієї пряності. Для сімейного бізнесу до одного гектара шаф­рану вистачить із головою, — вважає Юрій, який всерйоз захопився східною пряністю і наступного року планує розширити площу до тридцяти соток.

Хтось довго думає, чим би його за­йнятися, на чому заробити, а хтось, як Юра Дечко, довго не вагаючись, ризикує, вкладає кошти, працює, як бджілка, і ві­рить, що все вдасться і за труди праведні буде нагорода.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Людмила ВЛАСКО

Фото авторки

Город сн юа

Ще статті по темі

Back to top button