«Не холестерин зумовлює серцево-судинні захворювання, а куріння, надлишок цукру, трансжири»: лікарська консультація
Вважається, що надлишок холестерину в крові призводить до розвитку багатьох тяжких хвороб. Адже через відкладення холестерину на стінках судин може утворюватись атеросклеротична бляшка, що перекриває просвіт судин, а це призводить до зменшення кровопостачання головного мозку, серця та інших органів. Атеросклероз є основною причиною розвитку інфаркту міокарда, ішемічного інсульту, ішемічної хвороби серця, збільшує ризик смерті та значно погіршує якість життя. У разі підвищення холестерину можуть утворюватися камені в жовчному міхурі та розвивається жовчокам’яна хвороба.
Між тим, варто пам’ятати, що є «хороший» і «поганий»холестерин. Ці питання, а також питання, що їсти, аби рівень холестерину був у нормі, з’ясовували з Володимиром Гайдичуком, доцентом кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Буковинського державного медичного університету (м. Чернівці) та другом ЧЕЛАЙН.
Пане Володимире, то що таке холестерин?
Холестерин вчені відкрили три століття тому. Це органічна сполука, необхідна людині для вироблення вітаміну D інизки гормонів, також вона входить до складу клітинних мембран. В уяві багатьох людей холестерин пов’язаний із таким захворюванням, як атеросклероз і наявністю атероматозних бляшок, що відкладаються на стінках судин. Науковці експериментально спричинили атеросклероз у кроликів, яких годували яєчним жовтком. Пізніше було доведено, що, крім вживання холестерину, утворення атероматозних бляшок можуть спровокувати спадкові дефекти судинної стінки, порушення антиоксидантної системи, інфекційні ушкодження внутрішнього шару судин, патологію імунної системи тощо. Сучасна наука вважає:роль холестерину у виникненні атеросклерозу є дуже переоціненою. Відтак, 3/4 того холестерину, що в нас зараз, створило наше тіло, переважно печінка. І тільки чверть надійшла з їжею. До речі, 25% холестерину в нашому організмі міститься в головному мозку.
Розкажіть, будь ласка, чим хороший» холестерин відрізняється від «поганого»?
Холестерин може транспортуватися в організмі тільки за допомогою білків аполіпопротеїдів, такі комплекси мають назву ліпопротеїдів. Їх розподіляють на ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ), низької (ЛПНЩ), дуже низької щільності та хіломікрони. За ЛПВЩ у людей закріпилася «слава» «доброго» холестерину, а за ЛПНЩ — «поганого». Дійсно, ЛПВЩ добре розчиняються і не виділяють холестерин в осад, вони захищають судини від атеросклеротичних змін. ЛПНЩ хоч і є необхідними для перенесення холестерину в крові, але в разі перевищеннянорми збільшують ризик розвитку атеросклерозу, ішемічної хвороби серця та інших захворювань. У США, наприклад, рівень ЛПНЩ збільшений майже в третини дорослого населення. Серед них менше половини використовують препарати для його зниження.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зимовий паводок на Чернігівщині: що затоплено і як живеться людям
Чи є якісь способи, щоб принаймні відтермінуватихолестеринові проблеми, наприклад, якісь продукти їсти, а якісь – ні?
Кардіологи вважають, що достатньо лише двох із половиною годин регулярних аеробних вправ на тиждень, щоб відтермінувати проблеми з ЛПНЩ на 15 років. Але при цьому слід також приділяти увагу правильному харчуванню з обмеженням трансжирів. Однак хибно було б пов`язувати підвищення рівня холестерину в крові тільки з характером харчування. 80% холестерину синтезуються в організмі людини і лише 20% надходять з їжею. У рослинних продуктах його немає, зате його багато в мозку, нирках, яєчних жовтках, рибній ікрі. Найменше його в м’ясі птахів. Є й інші причини зростання у крові рівня холестерину: для синтезу статевих гормонів, у похилому віці, коли їх вироблення знижується, частина холестерину стає «незатребуваною». Також ризик розвитку атеросклерозу підвищують ожиріння, куріння цигарок, діабет, гіпертонія.
Холестерин потрібен організму?
Організм здатен до саморегулювання: якщо в нього надходить надлишок холестерину, він призупиняє його синтез і навпаки, якщо холестерину з їжею надходить мало – він виробляє його активніше. Холестерин потрібен організму! З холестерину утворюються знайомі нам стероїди: статеві гормони і кортизол, ультрафіолет робить із нього в шкірі вітамін D, він підтримує мембрану клітин, із нього утворюються жовчні кислоти, потрібні для засвоєння жирів і жиророзчинних вітамінів. Тому без нього страждає імунна система, погіршуються розумові здібності, зростає агресія. Маркером можливих кардіологічних проблем є співвідношення ЛПНЩ/ЛПВЩ. Тому кардіологи радять пацієнтам здати аналіз на рівень холестерину в складі різних ліпопротеїнів. Тривожний сигнал — зсув балансу ліпопротеїнів у бік «роздачі» холестерину (переважання ЛПНЩ), або рівень холестерину суттєво вищий за норму.
Тож виходить, що не холестерин зумовлює всі ті страшні захворювання, про які згадували на початку розмови?
Так, слід пам’ятати: не холестерин спричиняє серцево-судинні захворювання! Їх спричиняють згаданий дисбаланс ліпопротеїнів, куріння, надлишок цукру, трансжири, запалення, генетична схильність і малорухливий спосіб життя. Сучасні клінічні дослідження не підтвердили того, що вживання насичених жирів викликає серцево-судинні захворювання. Наприклад, 40% пацієнтів американських кардіологів мають «нормальний» холестерин, але все одно страждають від атеросклерозу. У розвитку атеросклерозу задіяні переносники холестерину. Але вони є завжди й у всіх, а ось атеросклероз — ні, оскільки імпульсом до його розвитку є не холестерин, а пошкодження судин і оксидативний стрес (ланцюгова реакція пошкодження молекул вільними радикалами). Вони завжди є, але зазвичай їх гасять антиоксиданти — речовини, які зупиняють окислення. Антиоксидантів багато у фруктах, овочах, зеленому чаї, каві і червоному вині. Але іноді вільних радикалів стає занадто багато, і тоді з ними складно впоратися – наприклад, якщо у нас запалення або ми покурили. Тому боротися треба не з холестерином, а з неправильним способом життя!
Чи існують способи, як знизити рівень холестерину в крові?
Для зниження рівня у крові холестерину у лікарській практиці використовуються медичні препарати – статини. Але їх використання виправдане лише за високого ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Та й ефективні вони не завжди. Тому починайте зниження холестерину зі змін способу свого життя.
Завжди пам’ятайте кілька важливих тез. Холестерин — важлива річ для організму, не треба прагнути його зовсім позбутися. «Хороший» і «поганий» холестерин — помилкова і спрощена назва його переносників. Потрібен баланс обох типів. Не холестерин і жирна їжа є причинамиатеросклерозу. Його зумовлює нездоровий спосіб життя.Слід різноманітно і збалансовано харчуватися, не курити тазайматися фізичними вправами. Можна спокійно пити жирне молоко, їсти масло або м’ясо, але разом з овочами, рибою, злаками, бобовими та рослинними оліями. Біг, пішохідні прогулянки, велопрогулянки, будь-яка фізична активність – ідеальний спосіб підтримки здоров’я серця та судин і нормалізації рівня холестерину. Рівень холестерину може постійно змінюватися, тому здавати аналізи (у середньому 1 раз на пів року) і контролювати цей показник — нормальна практика!
Отже, тримайте себе у тонусі, дотримуйтеся засад здорового способу життя і будьте здорові!
Спілкувалась Ірина Осташко