Суспільство (відео)

Чи варто святкувати новорічні свята у період війни: психологічний аспект (Відео)

Святкувати новорічні свята чи ні – це питання є актуальним для більшості українців у процесі повномасштабної війни на території країни. Дехто вважає, що це не на часі, а дехто скуповує новорічні аксесуари і налаштовується на новорічний настрій, оскільки вже листопад і невдовзі грудневі свята. Ми розпитали психологиню Марину Польовик, чому ж так важливо навіть зараз знаходити сили для святкування, зокрема новорічних свят.

«Після кожної повітряної тривоги, після кожної негативної новини наша психіка потребує відновлення. Але якщо ви заборонили собі проживати саме позитивні емоції, святкувати свята, то саме відновлення психіки в цей момент не відбувається і триває накопичення негативу, яке, якщо не пропрацювати зі спеціалістами або не витіснити позитивними емоціями, може переходити в психосоматичне захворювання», — Марина Польовик, психологиня.

Дуже важливо в сучасних умовах подарувати дитині відчуття свята, оскільки дитинство – одне, і варто зробити все, аби, згадуючи його, дитина мала позитивні спогади.

«Без свят для дітей, як і для дорослих період війни асоціюватиметься тільки з негативними переживаннями. Хоча саме період дитинства повинен бути наповнений, навіть попри війну, позитивними емоціями, мати позитивні спогади, щоб потім дитина, коли згадуватиме про своє дитинство, не вважала спогади про війну одними з головних. Якщо весь час, скажімо, однотипні будні, то дитина з часом просто ставатиме нервовою, можуть бути якісь поведінкові труднощі в дитини, можуть виникати якісь такі перепади настрою і може навіть переходити до панічних атак, якщо дитина пережила якісь тяжкі події», — Марина Польовик, психологиня.

Проте не варто влаштовувати гучні вечірки та забувати, що в країні триває війна. Під час святкування треба враховувати безпекові фактори та варто поважати або навіть і привітати донатом тих, хто зараз стоїть на захисті нашої держави.

«Святкуючи важливі дати, ви повинні розуміти, що зараз триває війна, і можна зменшити кількість гостей саме до сімейного кола, перенести саме це святкування додому. Від цього атмосфера свята не зникне, але так ви зможете виявити повагу до наших захисників, до людей, які зараз проживають важкі події», — Марина Польовик, психологиня.

Безперечно, рішення – святкувати чи ні – ухвалює кожен особисто. Хоч у Чернігові масштабних святкувань не планується, проте психолог радить усе ж таки впустити атмосферу свята у своє життя і в такий складний для країни час подарувати позитивні емоції собі та рідним.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button