Суспільство (відео)

Автобусний «колапс» по-чернігівськи: як вирішили ситуацію та що кажуть чернігівці (Відео)

Справжній автобусний «колапс» стався в Чернігові. 2 травня вранці на свої маршрути не вийшли автобуси. Причина – не виплачена компенсація від міста за березень. Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення в Чернігові запрацювала нова транспортна програма, в якій за якісну роботу чернігівським перевізникам передбачена грошова компенсація від міської ради.

На нараді 1 травня в.о. чернігівського міського голови Олександр Ломако зазначив, що МВА не погоджує компенсацію чернігівським перевізникам у розмірі 9 млн грн. Натомість Дмитро Брижинський станом на 1 травня вбачав підвищення щомісячної компенсації з 6 мільйонів до 9 мільйонів гривень незаконним і відмовлявся підписувати документи про надання завищеної компенсації.

Таким чином 2 травня на маршрути міста вийшли лише 55 тролейбусів і 5 автобусів підприємства «Чернігівське тролейбусне управління». Ми розпитали містян, чи була для них критичною зупинка автобусів у місті та як їм вдавалося діставатися до місця призначення.

«Їздила на велосипеді, в мене свій транспорт, тому вчора отак я добиралася на роботу, а сьогодні вже на маршрутці».

«Мені потрібно на місце призначення на 8-му годину ранку, то я десь о 6.50 вийшла з дому. І починалися вже затори».

«Вранці на тролейбусі з пересадкою, тому що мені потрібно з кругу до Масанів їхати, тому тільки пересадка».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Транспортні баталії по-чернігівськи: надприбутки чи маніпуляції людьми (Відео)

«Я була в селі, то не знаю, чула, що говорили, автобуси не ходили, по телевізору бачила. А так не знаю, без поняття».

«Я знаєте, вчора нікуди не їздила, тому, на жаль, нічого вам не можу сказати, не помітила нічого».

«Стояли, звісно, десь на зупинках, чекали тролейбуса, але отакі глобальні катастрофи, то ні».

«Я зазвичай ходжу пішки, тому для мене це була не дуже велика проблема, в нас місто не таке велике, то потихеньку».

«Знайомі розповідали, що на роботу було важко дістатися і до Новоселівки».

«Учора ми зустрічалися з друзями і вони суттєво запізнилися, бо не було транспорту».

Проте вже приблизно о 14-й годині в соціальних мережах Олександра Ломако та Дмитра Брижинського з’явилась інформація про відновлення руху транспорту в місті Чернігів. Проте ніхто з них не коментує, яким чином дійшли згоди. У дописах лише повідомляється про вдосконалену програму розвитку громадського транспорту в місті.

Уже після обіду 2 травня автобуси міста поступово почали виходити на свої маршрути. Про ситуацію ми вирішили розпитати безпосередньо водіїв цих автобусів.

«Ми не коментуємо, це все до начальства, а не до нас. – А ви на роботу виходили вчора вранці? – Так, звісно. – І вам сказали не їхати на рейс? – Без коментарів».

Не отримавши коментаря від водія, ми звернулися до керівників транспортних компаній. Проте подробиць і там ми не отримали.

«Міська влада говорить, що є домовленість у них. Нам заплатять кошти. – А коли – не уточнюють, так? – Ну, кажуть, що найближчим часом»,- Володимир Луговий, директор ТОВ «Тревел експрес».

«Мені додати нічого до тієї інформації, що ви вже маєте»,- Олексій Захарченко, директор ПРаТ «Таксосервіс».

Тому наразі невідомо, якого консенсусу дійшла Чернігівська міська рада та Міська військова адміністрація. Проте від перевізників стало відомо, що компенсацію вони станом на 3 травня ще не отримали, та коли вона буде сплачена і в якій сумі – наразі невідомо. Подробиці – згодом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналістка Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button