Суспільство (відео)

Транспортні баталії по-чернігівськи: надприбутки чи маніпуляції людьми (Відео)

30 квітня у своєму телеграм-каналі виконувач обов’язків чернігівського міського голови Олександр Ломако повідомив, що найближчим часом може зупинитися рух автобусів на маршрутах міста. В цьому міська рада звинуватила Чернігівську міську військову адміністрацію.

«Рішенням МВА від 29 чи 30 грудня, яке ми зараз оскаржуємо в суді. Я вважаю, протиправно вказана в цьому рішенні норма, коли начальник МВА затверджує всі платіжні документи, які пропускає міська рада. Минулого року, коли цього не було, в нас не було проблем із виконанням зобов’язань»,- Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

У повідомленні Олександра Ломако йдеться, що з 19 квітня не пропускається оплата часткової компенсації для транспортних перевізників за березень у сумі 9 млн грн. Вранці 1 травня відбулась нарада в ЧМР, на ній були присутні й перевізники міста.

«Борги перед постачальниками пального зараз становлять приблизно 700 тисяч гривень. Зараз уже закінчився місяць і стоїть питання виплат підприємства»,- Олексій Захарченко, чернігівський перевізник.

«Наше підприємство – вчора жодна машина не отримала пального. Нас не заправили. В нас борг за пальне становить орієнтовно 800 тисяч гривень. Цей борг уже тягнеться, напевно, з пів року. Ми постійно перебуваємо в такій кризі: беремо – віддаємо, беремо – віддаємо. Учора нас не заправили»,- Володимир Коваленко, чернігівський перевізник.

«Важливо дотримуватися графіку руху та якості перевезень. За цю якість треба платити кошти, тому що той тариф, який є, він не покриває затрат перевізників»,- Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чаус прокоментував зупинку транспорту в Чернігові

На нараді керівник управління транспорту Олександр Рижий зазначив, що у зв’язку з підвищенням тарифу на проїзд прибуток перевізників зріс на 15%, проте більшість пасажирів розраховується транспортною картою. Вартість проїзду з нею залишилась 12 грн. Нагадаємо, через повномасштабне вторгнення в Чернігові була повністю перезапущена транспортна сфера. Було обрано чотирьох перевізників, які мали забезпечувати місто машинами середньої або великої місткості, низькопідлоговими. Основне завдання – працювати за графіком. У випадку дотримання цих критерій за якісну роботу вони можуть отримувати компенсацію від ЧМР.

«Є встановлена вартість кілометропробігу транспортних засобів, які відповідають певним критеріям, відповідно до порядку, – це регулярність, це пасажиромісткість і маломобільність. І відповідно, різницю в тарифі оплачує місто.

Кількість кілометрів множиться на вартість пробігу, і різницю, якщо от, наприклад, машина проїхала 100 км, вартість – 44 грн, це 440 грн, і перевізник назбирав 500 грн і перевізник нічого не доплачує. Якщо перевізник назбирав 300 грн, то місто доплачує 100 грн – різницю.

У середньому ми сплачували 94% перевізникам»,- Олександр Рижий, керівник управління транспорту ЧМР.

«Були поставлені інші вимоги, а це шантаж, я вважаю, до міста, які не стосувались транспорту, які ми теж намагались вирішити та зробити якісь кроки, але було відмовлено в останній момент»,- Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Утім, ситуація насправді дещо інша. Уся справа – в мільйонах із бюджету Чернігова, які міськрада платить перевізникам. Нині ж постало питання чергового підвищення компенсації – 9 мільйонів гривень щомісяця.

Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський зазначає, що бюджетом зазначена компенсація в сумі 6 млн на кожен місяць і підстав підвищувати її наразі немає.

«Наразі навіть управління транспорту не володіє такою інформацією за підрахунками, скільки ж треба надавати компенсації. Вони кажуть про те, що перевізник отримав прибутки на 20% більше, і 6 млн під час формування бюджету вони сказали, що достатньо для компенсації перевезення. Чому так? Тому що під час формування бюджету розглядалася нормальна ціна проїзду – це 17 грн, якщо така буде вартість проїзду, їм не потрібна буде жодна компенсація.

Я підпишу документи на фінансування в межах бюджету – 6 млн на місяць. На це може перевізник розраховувати»,- Дмитро Брижинський, начальник Чернігівської МВА.

Дмитро Брижинський не вбачає можливість підняття цієї компенсації, оскільки за останній час вартість проїзду зросла на 40%, та називає підвищення цієї компенсації з 6 до 9 млн – незаконним.

В опублікованому ввечері 1 травня дописі Дмитра Брижинського йдеться:

«Перевізники повинні планувати свою підприємницьку діяльність, з огляду на щомісячну компенсацію в розмірі 6 млн гривень і не більше, адже це передбачено бюджетом громади на 2024 рік. Зупинка громадського транспорту в прикордонному місті зумовить соціальне напруження в суспільстві та сприятиме нашому ворогу».

«Вони не можуть обслуговуватись у борг, тому що міська рада підвищила тариф. За рахунок простих громадян хтось отримує надприбутки. І це на 20% більше, аніж було минулого року.

У мене не математика, а інформація начальника управління транспорту, під час спілкування він сказав, що перевізники отримали на 20% прибутку більше»,- Дмитро Брижинський, начальник Чернігівської МВА.

Проте вже приблизно о 17.00 1 травня стало відомо про зупинку більше як 40% автобусів на маршрутах. А вранці 2 травня автобуси не вийшли на свої маршрути. Чи зміниться ситуація з перевезеннями – повідомимо згодом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button