Суспільство (відео)

Як допомогти дітям у виборі професії: поради чернігівської психологині (Відео)

Із 14 травня в Україні стартувала основна сесія складання національного мультипредметного тесту. Наступний крок за майбутніми абітурієнтами – це вибір навчального закладу та професії. Проте серед безлічі професій вибрати ту одну, яка справді приноситиме задоволення в житті, – не так уже й легко. Батькам належить важлива роль у формуванні світогляду дитини. Та подекуди вибір професії зумовлює суперечки між дитиною та батьками. Що радять психологи батькам, коли їхня дитина вибирає майбутню професію.

«Потрібно спостерігати за дитиною: чим цікавиться, які хобі, інтереси, до яких предметів більш схильна дитина в школі. І зазвичай ми звикли наймати репетиторів для тих предметів, які погано даються дитині, й підтягувати їх. Але треба звернути увагу на те, чим захоплюється і займається дитина в школі, до чого в неї є здібності. І сильні сторони підсилювати», — Наталія Лазаренко, психологиня.

Як зазначають психологи, людина до 21 року перебуває в зоні емоційної нестабільності та невизначеності, тому під час вибору професії вона іноді потребує допомоги.

«Основною мотивацією є інтерес і задоволення від роботи. Так, звісно, ми не можемо сказати, що гроші нам не потрібні. Гроші важливі та потрібні, але працюючи на високооплачуваній роботі та вигоряючи, людина не зможе тривалий час займатися цією професією. Я рекомендувала б не обмежувати дитину: «Давай пофантазуємо, якщо ти будеш оцим займатися, наприклад, як ти уявляєш цю професію?» Навіть є така техніка в психології, я її використовую: «Мій ідеальний день у якійсь професії», — Наталія Лазаренко, психологиня.

Дуже важливо зрозуміти безпосередньо для батьків, що вибір професії вашою дитиною – це не на все життя. І якщо дитина не хоче навчатися після школи, то психологи радять батькам її підтримати та допомогти розібратись у собі.

«Дуже багато таких варіантів, коли дитина навчалася перший, другий курс, але зрозуміла, що це не її. І тут важливо. Нема такого соціального договору, що ти вибрав один раз професію і повинен тільки в цій професії працювати. Батьки не повинні нав’язувати свої проєкції, свої нереалізовані бажання, те, що їм не вдалося, своїй дитині. Батьки повинні бути підтримувальним безпечним середовищем із вірою в те, що їхня дитина знайде себе в житті», — Наталія Лазаренко, психологиня.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button