Суспільство (відео)

Священник УПЦ із Чернігова закликає Онуфрія розірвати зв’язки з російською церквою: що про це звернення мають знати чернігівці (Відео)

  • «Ми просимо зрозуміти наш біль і крик душі щодо подальшої долі нашої Церкви, тому звертаємося до Вас із проханням зробити доленосний крок: вийти в канонічному порядку зі складу Священного синоду та статуту РПЦ, де розглядається наша Українська Православна Церква як складова московської патріархії, до якого занесені всі єпископи нашої Української Православної Церкви.», – йдеться в тексті звернення настоятеля храму Всіх святих Чернігівських (УПЦ МП) до Митрополита Онуфрія.

Із проханням виходу УПЦ (МП) у канонічному порядку зі складу Священного синоду та статуту РПЦ звернувся настоятель храму Всіх святих Чернігівських (УПЦ МП. – Ред.) протоієрей Петро Казновецький до митрополита Онуфрія.

Офіційний текст звернення опубліковано на сторінках храму-комплексу Всіх святих Чернігівських.

Також скорочена його частина вивішена на інформаційному борді, що розташований поряд із центральним входом на територію храму.

У своєму зверненні Петро Казновецький називає дії лідерів Російської православної церкви «антихристиянськими», а очільника кремля путіна визначає «предтечею Антихриста». 

  • «Моя пастирська совість і численні постійні звернення членів громади – все це загалом не дозволяє нам стояти осторонь і поділяти антихристиянські дії лідерів РПЦ, яка на сьогодні, попри канони Церкви, є державною, заполітизованою, ідеологічною структурою агресивно налаштованих щодо України російських політиків на чолі з предтечею антихриста путіним.», – йдеться в тексті звернення настоятеля храму Всіх святих Чернігівських (УПЦ МП) до Митрополита Онуфрія.

На думку історика Сергія Бутка, звернення настоятеля храму-комплексу Всіх святих Чернігівських до Онуфрія стало наслідком набуття чинності в Україні Закону «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», відповідно до якого протягом 9 місяців має відбутися припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних із російською православною церквою.

 «У перехідних положеннях чітко сказано, що представникам української православної церкви дається дев’ять місяців, аби вони самостійно врегулювали питання своїх взаємин із російською православною церквою, відповідно до українського законодавства.»,- Сергій Бутко – чернігівський історик

Із цією тезою погоджується і доктор філософських наук Анатолій Кислий. Водночас він зазначає, що зміст цього листа-звернення висвітлює не лише позицію настоятеля храму-комплексу Всіх святих Чернігівських. На його думку, написання цього листа стало колективним рішенням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після тривалих баталій у Городні таки перейменували вулиці на честь загиблих Героїв

 «Я вважаю, що ця позиція викладена у спілкуванні з багатьма священиками, його однодумцями. Після прочитання тексту я схильний до думки, що, можливо, тут було присутнє і слово ієрархів.»,- Анатолій Кислий – доктор філософських наук

 «Це надзвичайно важливий сигнал, тому що боротьба в українській православній церкві за її відокремлення та розрив зв’язків із москвою триває протягом усіх 30 років існування Незалежної України.»,- Сергій Бутко – чернігівський історик

Підтримують прагнення виходу представників УПЦ (МП) зі складу священного синоду та статуту РПЦ і чернігівці.

«Я підтримую їх.»

«Російська церква зовсім погано ставиться.»

«Потрібно взагалі максимально розірвати стосунки з росією.»

«Треба вже рвати всі зв’язки.»

«Якщо вони розривають свої відносини – це дуже добре.»

«Війна в країні, вже давно це мало статися. Ми живемо в Україні, росіяни ж не підпорядковуються нашій церкві, чому тоді ми маємо це робити?»

Утім, у випадку виходу УПЦ (МП) зі складу Священного синоду та статуту РПЦ перед релігійною громадою постане проблема – втрата ними канонічного статусу. Фактично ж у такому випадку вони стануть неканонічною релігійною структурою. Доктор філософських наук Анатолій Кислий зазначає, що в цьому випадку є два ймовірні шляхи розв’язання проблеми.

 «Цей процес може розгорнутися найрізноманітнішим чином: це може бути як об’єднання з ПЦУ, так і існування в самостійній юрисдикції. Існування в самостійній юрисдикції, так би мовити, незалежність потребує визнання у вигляді томосу.»,- Анатолій Кислий – доктор філософських наук

Утім, який шлях виберуть для себе представники УПЦ (МП) на чолі з митрополитом Онуфрієм, дізнаємося лише згодом.

Таліна Тарасенко

Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button