Суспільство (відео)

Аварійні відключення від електропостачання: чи існують графіки та які причини (Відео)

14 травня близько 21-ї години вперше після зими 2022-2023 років на Чернігівщині були застосовані графіки аварійних відключень електропостачання. Ці аварійні відключення були вимушені застосувати по всіх регіонах України. Причиною відключень електрики став значний дефіцит електроенергії в системі внаслідок російських обстрілів і зростання її споживання через зниження температури.

«Чітко спрогнозувати години цих графіків ні ми, ні НЕК «Укренерго» не можемо. Застосовуються ці графіки аварійних відключень у момент раптового виникнення дефіциту електроенергії. Тобто коли виникає цей дефіцит, НЕК «Укренерго» змушене застосовувати графіки обмежень.

Команда від НЕК «Укренерго» передається диспетчерам «Чернігівобленерго». Час на виконання команди, тобто на відключення споживачів, – до 15 хвилин. Тобто попередити споживачів ми просто не в змозі»,- Роман Горкавий, начальник оперативно-диспетчерської служби АТ «Чернігівобленерго»

Також учора після 21-ї години на Чернігівщині були змушені застосувати спеціальний графік аварійного відключення електропостачання. Він застосовується в разі недостатньої ефективності введених аварійних відключень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові зафіксували «морозний» температурний рекорд

«Ці графіки ми також не можемо спрогнозувати – ні години, ні тривалість відключення. Тому що час застосування цих графіків – до 3 хвилин. Тобто в період до трьох хвилин ми маємо знеструмити споживачів.

Якщо ми не будемо виконувати цих команд, то може настати розпад енергосистеми, що призведе до більш значних відключень електроенергії.

Навіть до блекауту»,- Роман Горкавий, начальник оперативно-диспетчерської служби АТ «Чернігівобленерго».

У «Чернігівобленерго» зазначають, що спрогнозувати та попередити завчасно споживачів про аварійні відключення від електропостачання не можуть. Інформування відбувається вже за фактом відключень. Здійснюються відключення за командою диспетчера НЕК «Укренерго». Тому жодних аварійних графіків немає.

«У зв’язку з нинішньою ситуацією в енергосистемі я звернувся б до людей з проханням про обмеження споживання електроенергії в пікові години навантаження. Зранку – це з 7-ї до 11-ї години. І ввечері – це з 16-ї до 23-ї години. Дуже прошу споживачів відповідально поставитися. Бо якщо ми не будемо обмежуватися, то будуть графіки»,- Роман Горкавий, начальник оперативно-диспетчерської служби АТ «Чернігівобленерго».

У «Чернігівобленерго» зазначають, що в разі дефіциту та неефективності аварійних відключень можливе повернення погодинних графіків відключень від електропостачання, які діяли на території області в минулому.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button