Суспільство

У Чернігові від менінгококцемії померла дитина

На початку травня в Чернігівській обласній дитячій лікарні через менінгококцемію померла дівчинка.

Медичний директор закладу Наталія Сергійчик підтвердила це ЧЕЛАЙН.

«Такий факт був. Дитина померла через менінгококцемію. Взагалі маємо три випадки менінгококцемії за цей рік», – сказала медичний директор.

За словами Артема Ярошенка, заступника генерального директора Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, захворювання на менінгококову інфекцію час від часу трапляються.

«Просто перебіг у когось із менінгітом, а у когось як менінгококцемія. Бактерія Neisseria meningitidis викликає цю хворобу», – сказав Артем Ярошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителька Чернігівщини показала, які вишиванки носили родичі в давнину (Фото)

На його думку, основна причина інфікувань – недостатній рівень санітарно-гігієнічної культури населення, бо превалює контактний спосіб передачі. Тож потрібно не забувати добре мити руки, використовувати антисептики та дотримуватися інших гігієнічних процедур.

«Утім, якщо хвора людина чи людина-носій кашляне і буде виділена ця бактерія, то можливий повітряно-крапельний шлях передачі. Тобто контактний і повітряно-крапельний шляхи передачі цієї інфекції», – пояснив Артем Ярошенко.

Окрім дотримання правил особистої гігієни, убезпечитися можна шляхом вакцинації. Щоправда, вакцинація від менінгококової інфекції є рекомендованою, а не обов’язковою, зокрема й для дорослих.

«Є щеплення проти так званої гемофільної інфекції, що запобігає захворюванню на різні бактеріальні інфекції, зокрема менінгокок. І окреме щеплення є від менінгококової інфекції», – розповів Артем Ярошенко.

Нагадуємо, що наприкінці квітня ЧЕЛАЙН уже повідомляв про смерть дитини в Чернігові від менінгококової інфекції.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button