Суспільство (відео)

Змушені саджати город і торгувати: пенсіонери з Чернігівщини – про урожай і ціни на городину (Відео)

Неподалік одного з місцевих базарів щодня можна зустріти людей старшого віку, які сідають обабіч дороги та продають те, що вродило на городі. Здебільшого це люди з району. Вони розповідають, що приїздять сюди кілька разів на тиждень, бо пенсія мала, а треба за щось жити.

 «Я на пенсії, а пенсія зараз, ви знаєте, яка – 4 тисячі. І ось спробуйте прожити. Ось я займаюся цим, це доповнення до моєї такої скромної пенсії.

Хоча це не для задоволення, але коли оце продаси, то вже якось легше, що я продала, що в мене нічого не пропало. Мені приємно, як люди приходять, я можу і так просто дати. Я по людині бачу. Якщо там якась бідна бабуся підійшла, щупає ту п’ятірочку, я кажу, що й так їй віддам»,- Надія, жителька с. Киїнка.

«На хліб вистачає. Якби була пенсія нормальна, можна було б і без цього обійтися. Або з риболовлею, або з пивом відпочивати»,- Микола, житель Старого Білоуса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Слава ЗСУ»: благодійний турнір із мініфутболу в Корюківці

Попри свій поважний вік, ці люди саджають городи, самі їх обробляють і збирають гарний врожай – і собі, і на продаж.

«Ніхто не допомагає, я сама. Звісно, вже трохи здаю у здоров’ї, вже половину я орю, половину – сію. Сама все роблю»,- Надія, жителька с. Киїнка.

«Городу 20 соток в мене і все. Продаю, пенсія мала. Доторговую оце таким.

Картопля вже посихає, будемо скоро копати. Особливо рання вже суха. Жовта і суха. Осінь буде рання. Все йде попереду.

Ціни в селі високі на трактори. Садимо дорого, по 60 грн копаємо»,- Галина, жителька с. Кархівка.

«По чорниці я зараз не ходжу, але ж ходила і дуже добре збирати, та дуже важко. До обіду ще більш-менш, а після обіду і отак, і на колінах. А комарі кусають. Це дуже трудомістка робота»,- Надія, с. Киїнка.

Наразі триває сезон огірків, їх можна купити по 25-35 грн за кілограм, кабачки по 10-12, картопля – 25 грн, цибуля в середньому 35 грн, часник – 10 грн за голівку. А ще можна придбати недорого зелень, до прикладу, петрушка – 10 грн пучок. Чорниця цього року 140-150 грн за кг, якщо стаканчик, то 25.

Таке воно життя людей на пенсії: живуть для рідних, шукають способи підзаробити та просто насолоджуються спілкуванням з іншими.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button