Суспільство (відео)

Чернігівка мала б заплатити 9 тисяч гривень за поховання померлої від COVID-19 матері (Відео)

Оксана Зарецька 13 січня поховала свою 80-річну маму на міському кладовищі «Яцево». Жінка померла від коронавірусу. За поховання матері, яку забрав COVID-19, пані Оксана мала б заплатити 9 тисяч гривень.

«Нам ще до того сказали, що це дуже дорого, ми були дуже здивовані. Якщо не ковідний, то нам сказали, що тисячі на 3-4 буде менше. Ми спитали: «то чому так дорого?». Відповіли: бо там все обробляють. Автобуси обробляють, домовину. Я ховала тата 8 років тому, не було таких сум»,- Оксана Зарецька, донька померлої від COVID-19.

З огляду на матеріальне становище родини, яка вже виклала чималі кошти за лікування, вартість поховання зменшили до двох тисяч. Для цього Оксана Зарецька написала відповідну заяву.

«Нам сказали, що гаразд, напишете заяву, що ви не в змозі. Візьмемо це на себе, хай уже так. Ми своїх просили, щоб вони несли труну, автобус ми свій замовляли для перевезення людей»,- Оксана Зарецька, донька померлої від COVID-19.

Жінка наголошує на тому, що ціни на ритуальні послуги завищені.

«Ми знаходили прейскурант затверджений, скільки мають коштувати копання могили, перенесення труни тощо. Ціни нижчі. Вони мотивують це тим, що ми убезпечуємо своїх людей. Вони запевняють, що є внутрішнє розпорядження»,- Оксана Зарецька, донька померлої від COVID-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус на Чернігівщині: 20 нових випадків захворювання та 3 летальних

Юристи зазначають, що є тарифи на поховання, затверджені виконкомом Чернігівської міської ради. Останні зміни в документах були у 2018 році. Тоді ще коронавірус не враховували.

«Поховання, яке буде проводитися в масках, у спецзасобах відповідних, не передбачалося. Але якщо це комунальне підприємство Чернігівської міської ради, то воно повинне керуватися тарифами, і тарифи повинні змінитися. Оскільки пандемія диктує відповідні зміни на місцевому рівні. І в цьому випадку вимагати більше, ніж ці тарифи незаконно. Комунальне підприємство міськради повинне діяти на підставі документів, що затвердила міська рада»,- Сергій Слєпченко, адвокат.

Оксана Зарецька каже, що комунальне підприємство, яке здійснювало поховання, посилається на постанову Головного санітарного лікаря України №44. Нею там аргументують те, що труна може становити небезпеку для тих, хто з нею контактує.

«Якщо логічно, то покійник уже мертвий, він не дихає, він оброблений у моргу. Він у поліетиленовому мішку та закритий у труні. Це не сибірка, що вже так прямо…»,- Оксана Зарецька, донька померлої від COVID-19.

«Працівники, які цю труну доставляють до місця, повинні бути для себе в засобах захисту. Але лист головного санітарного лікаря більше стосується медичних працівників. Тому знову ж таки потрібно передбачити тарифом усі ці нюанси, і тоді вже можна законно вимагати від особи оплатити ці витрати»,- Сергій Слєпченко, адвокат.

Послуги з поховання виконувало комунальне підприємство «Спецкомбінат» Чернігівської міської ради. Однак тут у коментарі ЧЕline відмовили.

«Зверніться, будь ласка, до нашого керівництва, якщо нам дозволять, ми будемо давати коментарі»,- Володимир Куліш, начальник КП «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» ЧМР.

Воно підпорядковане міському управлінню житлово-комунального господарства. Та тут також ситуацію не коментують. Однак під час телефонної розмови його керівник Ярослав Куц зазначив, що є платні та безплатні ритуальні послуги. Усі вони затверджені відповідними документами.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button