Суспільство

Боротьба з вітряками: настоятель Свято-Георгіївського храму в Седневі з року в рік намагається вберегти святиню від руйнування

Ми неодноразово розповідали про Свято-Георгіївську церкву в Седневі. Зокрема, що старовинний дерев’яний храм – пам’ятку національного значення – з року в рік руйнують дощі. Бо церква зведена так, що в неї постійно затікає вода. І боротьба з такими обставинами щороку та сама.

Від дощу у храмі мокнуть стіни, адже церква не має відливів. Щоправда, до затікань уже трішки вдається призвичаюватися. Принаймні, духівник знає, як повісити ікони, аби на святині не потрапляла вода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12 лісових пожеж ліквідували лісівники на півночі України

Із року в рік священник «бореться з вітряками»: запінює дірки на даху, штукатурить фундамент, який розмиває вода, проходиться по обшивці церкви розчинами від грибка тощо. Ці заходи хоч на якийсь час допомагають вберегти храм від руйнування, але кардинально ситуації не змінюють.

Сподівання на обіцяну реставрацію храму та підтримку з боку держави дуже слабке, особливо нині, коли країна переживає дуже непростий час.

«Щодо храму все так само, від держави жодної допомоги – все своїми силами. Латаємо дірки, усуваємо затікання… Серед цьогорічних планів часткова заміна обшивки, але якщо будуть кошти, звісно. Латаємо в одному місці, тече в іншому. І так постійно.

Храм потребує комплексного реставрування із залученням  фахівців, ми, звісно, робимо все можливе і неможливе, але, самі розумієте, хоч як латай це, нічого загалом не зміниться», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив отець Тимон (Тимур Блинець).

Між тим, священник не втрачає надії і робить усе можливе для збереження стародавньої святині.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button